– Fremgangsmåten til Bjørn Melleby gjorde at flere butikker egentlig ikke ønsket å ha noen boksigneringer med Hege Storhaug, slik opplegget ble presentert.

Det sier en kilde i ARK Bokhandel AS.

Tirsdag følte kjeden likevel at de måtte til å få til disse signeringene, etter oppslaget i Telemarksavisa (senere fjernet fra nett, red.anm.). Vel å merke dersom de klarer å få tak i nok bøker på kort varsel.

Bakgrunnen for saken var blant annet en pressemelding fra Bjørn Melleby i Stavern mandag, på vegne av det han kaller Larvik Debattforum.

Mener det ligner boikott

Her skrev Melleby at ARK-kjeden boikotter Storhaug fordi hun er islamkritisk, etter at fem bokhandlere i tur og orden trakk seg fra signeringsturen han forsøkte å få til lørdag 12. desember. ARK Nordbyen og ARK Hvaltorvet i Sandefjord var to av stoppestedene:

«Den oppsiktsvekkende boikotten fra ARK bokhandlere i Vestfold og Telemark, syntes sentralt organisert fra ledelsen i Norges største bokhandlerkjede».

Melleby kjenner seg ikke igjen i tirsdagens beskrivelse om at hans fremgangsmåte skal ha vært en årsak til at butikksjefene ikke lenger ønsket boksigneringer, og mener dette bare er tull og bortforklaringer etter at det ble en stor mediesak.

Sier han fikk beklagelse

Melleby forteller at det ble gjort avtaler med alle butikksjefene om at Hege Storhaug skulle komme, men at det så kom kontrabeskjed.

– Jeg var i dialog med flere av butikksjefene før helgen, der de ga uttrykk for at de var lei seg, men at det hadde kommet beskjed fra sentralt hold.

Melleby vil tirsdag imidlertid ikke ut med hvem han har snakket med:

– Det skjønner dere vel selv, at når de er med i en stor kjede, vil de ikke snakke stygt om kjeden. Vi oppfattet dette som en boikott, og vi er selvfølgelig glade for at kjeden har snudd, forklarer Melleby.

LES OGSÅ: Planlegger folkemøte med Storhaug om islam i januar
(denne saken er åpen for abonnenter).

ARK-kjeden: – Kjenner oss ikke igjen

Tirsdag gikk altså ARK-kjeden ut og avviste alle forsøk på en boikott.

– Vi kjenner oss ikke igjen i det som ble omtalt i Telemarksavisa. Vi har ingen boikott av Hege Storhaug og hennes bok. Den selges i alle våre 113 butikker, og vi har hatt en signering, sier Jon Georg Husby, kategori- og innkjøpsdirektør.

Husby liker dårlig hvordan arrangørene har forsøkt å vri på sannheten om årsakene til at signeringene ikke ble noe av.

TIL ØP sier Husby at noen ganger passer det ikke for butikken, eller for senteret butikken ligger i, nå inn mot jul. Økonomi og kostnadene for vakthold spilte også inn.

Folkemøte ble aldri noe av

I november forsøkte Melleby også å få til et folkemøte om Islam i Larvik 1. desember, der Hege Storhaug skulle delta sammen med blant annet justisminister Anders Anundsen og Mohammed Zaidan fra Islamsk kulturforening.

Møtet ble aldri arrangert fordi søknaden til politiet kom for sent i forhold til sikkerheten, og fordi Anundsen likevel ikke kunne på denne datoen.

Storhaugs innlegg på hjemmesiden til Human Rights Service med tittelen «Må avlyse grunnet manglende sikkerhet», skal være årsaken til at flere av butikksjefene i hos de lokale bokhandlerne i Vestfold og Telemark var bekymret i forhold til å holde boksigneringer.

Vurderte at lønnsomheten forsvant

– Jeg forstått det slik at butikken i Larvik var i kontakt med politiet, som fortalte at de i sin daglige beredskap kanskje ikke kunne stå for vakthold en lørdag formiddag, og at det dermed kunne bli et økonomisk spørsmål. Det gjorde at lønnsomheten i å holde en boksignering forsvant. Vi sentralt kunne sikkert tatt en slik kostnad, men valgte ikke å gjøre det, sier Husby.

Det er med hjemme i politilovens paragraf 25 at politiet under visse fortutsetninger kan ta betalt for å bistå med vakthold. I dag er satsen 900 kroner timen pr. person.

Politiet vurderer i forhold til vanlig beredskap

Politistasjonssjef i Larvik, Tor Eriksen bekrefter at bokhandelen på Nordbyen tok kontakt, og at politiet ga noen råd rundt gjennomføringen av boksigneringen. Han forteller at politiet alltid forsøker å beskytte ytringsfriheten og sørge for at slike arrangementer blir gjennomført på en trygg måte.

– Dersom vår vurdering er at vi ikke kan bistå med vakthold innenfor vårt daglige ansvar for beredskapen til innbyggerne, men må kalle inn ekstra ressurser, har politiet anledning til å kreve betaling for å sørge for dette vaktholdet, forklarer Eriksen.

Han forteller at politiet vurderer hver slik henvendelse individuelt, og at det for en slik boksignering deter snakk om lørdag, ikke ville ha blitt avkrevd betaling.

– Jeg beklager at vi kan ha skapt et inntrykk av at bokhandelen må bære denne kostnaden, sier Eriksen.

Hatt med bevæpnet politi

Hege Storhaug bekrefter at hun er ønsket velkommen av ARK-ledelsen lørdag, til å signere bøker i Vestfold og Telemark, dersom butikkene vil og bøkene er på plass. Gjør de det, kommer hun gjerne.

Storhaug har hatt flere boksigneringer i høst, og flere har hatt bevæpnet politi til stedet fordi det ble fryktet demonstrasjoner fra personer og grupper som er uenige i det hun skriver.

– Jeg har blitt fortalt at butikkene i Vestfold og Telemark var positive, men at de har blitt fortalt at det har vært bråk tidligere, men alt har foregått helt rolig og fint.

Ingen verifiserte meldingen nærmere

I ettertid mottok Hege Storhaug sympati da hun skrev innlegget «Avlyst på grunn av sikkerheten» på Human Right services hjemmeside.

Her forklarte hun at hun måtte ha bevæpnet politi med seg på signeringer og at det var «tungt å konstatere at vi borgere berøves frihet nå».

Innlegg ble plukket opp og referert av NTB, og mange medier brukte det uten å sjekke noe nærmere med politiet, også ØP.

Det viste seg imidlertid at det ikke var noen trussel som gjorde at folkemøtet aldri ble noe av, men at arrangørene ikke hadde søkt i tide, og at Anundsen likevel ikke kunne delta.

– Selvfølgelig skulle jeg ha sjekket bedre

Heller ikke Storhaug sjekket beskjeden hun fikk av arrangøren.

– Jeg syntes også det hørtes rart ut at politiet trengte 14 dager til å vurdere et slikt folkemøte, men jeg vet ikke noe mer. Det er bra at media sjekker slike ting.

– Burde ikke du som tidligere journalist være mer sikker på hva du skriver og publiserer på en slik nettside?

– Selvsagt skulle jeg sjekke bedre, men da jeg la ut den meldingen i november var det utrolig hektisk, så jeg skrev nederst at jeg ikke hadde tid til å sjekke dette selv.

– Så det vil si at jeg som journalist kan skrive nederst i en sak at jeg ikke fikk sjekket hva som var riktig klokka 16, fordi jeg måtte hjem å spise middag?

– Du har helt rett, jeg burde ha sjekket dette, men jeg har mistet litt kontrollen på hverdagen etter at boken kom ut. Det har vært en helt vanvittig interesse og et kjør, sier Storhaug.