Med julemarked bugnende av flotte varer og en kafé det visstnok går gjetord om, håper gjengen i Ukrainagruppa i Larvik at folk vil stikke innom og legge igjen noen kroner.

– Poenget er at folk må komme, sier Hilde Viker Berntsen. Hun er en av dem som er med i Ukrainagruppa og brenner for å gjøre en forskjell i det konfliktfylte landet.

Det Ukrainagruppa får solgt for på julemarkedet går direkte til mennesker i Luhansk-regionen i Ukraina. En av regionene øst i landet som for tiden kontrolleres av separatister med støtte fra russiske myndigheter.

– Vi har jobbet med prosjekter i Ukraina i 20 år nå. Dermed har vi fått kontaktpersoner der som vi vet vi kan stole på. Pengene vi samler inn går til flere prosjekter i området, blant annet støtter vi et senter for funksjonshemmede barn og unge, forteller Berntsen.

Lønner sykepleiere og hjelper mange

I 20 år har altså gjengen fra Larvik hjulpet mennesker i det tidvis svært ustabile Ukraina. De har hjulpet mennesker som har manglet de mest grunnleggende ting. At det ble nettopp Ukraina for Berntsen og hennes kompanjonger var nok noe tilfeldig, men de ser nå at deres bidra har betydd noe.

 

– Med pengene vi samler inn klarer vi også å lønne to sykepleiere ved en avdeling for barn som ikke har omsorgspersoner i livet sitt, men som er på sykehus. Det er to fantastiske damer som gir av hele seg til barna. Pengene fra oss går også med til å betale for medisin og utstyr til sykehuset, sier Berntsen.

I tillegg forteller Berntsen at penger som er samlet inn i Larvik også nå har gått med til huskjøp for noen av ungdommene de har hjulpet.

– Noen av ungdommene som nå er blitt voksne har flyttet inn i dette huset som vi har kjøpt i Odessa. Der skal de klare seg selv, blant annet ved å dyrke jorda, men de skal også ha en person som hjelper dem, sier Berntsen.

Les også: Juleideen deres samlet inn 162.000 kroner – nå gjør de det igjen

Kritisk situasjon for millioner

Julemarkedet, der Ukrainagruppa håper å få inn godt med penger, arrangeres på Frivilligsentralen i Larvik mellom klokken 12 og 17 både lørdag og søndag. Det er både juledekorasjoner, håndarbeid og julekaker til salgs, i tillegg til boller og suppe som selges i kafeen.

Situasjonen i Ukraina har i flere år vært vanskelig. En politisk løsning på konflikten er heller ikke å se rett rundt hjørnet. Utenriksdepartementet i Norge fraråder også reiser til eller opphold i fylkene Donetsk og Luhansk samt på Krim-halvøya.

For at pengene skal nå fram fra Ukrainagruppa i Larvik er de avhengig av gode kontaktpersoner i området.

– Det er ikke mulig å få ut penger i banken i de okkuperte områdene for eksempel. For at pengene skal komme fram må derfor våre kontaktpersoner krysse grensen til Russland og ta seg inn til deler av Ukraina som ikke er okkupert for å få tatt ut pengene. Det er ikke så enkelt, men de får det til, forklarer Viker.

Regionen Luhansk er en av to ukrainske regioner der opprørere har tatt kontroll. Konflikten i regionen har krevd mer enn 10.000 liv siden 2014. Flere ikke-statlige humanitære organisasjoner har varslet om at situasjonen i området er kritisk og at fire millioner mennesker trenger hjelp raskt nå når vinterkulda kommer. Det er mangel på både mat, vann og brensel i området.

Les også: Slik kan du gjøre jula bedre for noen