Bybloggen: «Vi vokser på motgang. Vi trenger det»

Motgang: – Alle har en psykisk helse, det ble tydeliggjort på Miniseminaret i Bølgen på Verdensdagen for psykisk helse.foto: Kjersti bache

Motgang: – Alle har en psykisk helse, det ble tydeliggjort på Miniseminaret i Bølgen på Verdensdagen for psykisk helse.foto: Kjersti bache

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerSitatet over tilhører den kjente sosialantropologen Thomas Hylland Eriksen i et intervju med Dagbladet denne helga.

Han så rett i kamera med et ansikt som var tydelig preget av kreftsykdommen han ikke ville gi så mye spalteplass. Og jeg tenkte: så tøff han er. Det var ikke sin egen sykdom han ville prate om, men motgang. Og jeg som en gang begynte på sosialantropoligistudiet og vet godt hvem han er, kjente han nesten ikke igjen. Men der utseendet muligens skranter, der gror det fram ny erkjennelse og ny visdom i møtet med motgang.

Jeg skriver dette rett før jeg skal på «Noe å glede seg over», som er en minikonferanse i Bølgen i anledning Verdensdagen for psykisk helse. Der blant annet 23 år gamle Ingrid Bruun skal holde foredrag om hvordan hun fant gleden over å leve. Da hun var 17 år hadde hun forsøkt å ta livet sitt fire ganger. Fra hun var 12 år var det kun én ting Ingrid Bruun gledet seg til, og det var å dø.

Thomas Hylland Eriksen sier i intervjuet med Dagbladet at nasjonen Norge er mett, og med den velstanden vi opplever, blir vi bare mer og mer selvopptatte. Og opptatt av å kare til oss enda mer. Og at det var blant de virkelig fattige på Mauritius at han fant livsgleden.

I min jobb som journalist har det blitt veldig tydelig at Hylland Eriksen har rett. Vi trenger motgang for å vokse som mennesker. Og for å se hva som virkelig er gode verdier.

Og budskapet til Verdensdagen for psykisk helse er i stor grad at vi alle har en psykisk helse. Det er svært få som går igjennom livet uten å oppleve noen tøffe tak. Enten i form av tap av mennesker, sykdom eller problemer på jobben.

Psykisk helse er ikke lik sykdom. Det handler også om motgang vi møter som gjør at vi må hente fram krefter i oss som vi ikke har brukt før. Og som gir oss en innsikt som forandrer oss som mennesker. Det medfører gjerne en økt evne til empati og forståelse av at andre mennesker også kan ha sitt å streve med.

I tillegg blir det veldig tydelig i motgang hva det er viktig å fokusere på, og hva som enkelt kan sorteres vekk. Ting vi ellers ville bale og streve med fordi «alle andre gjør det».

Vi trenger rett og slett motgang for å foreldes som mennesker. Det er da vi også oppdager gleden i de små tingene.

Artikkeltags