– Spør noen hvordan du har det, så svar!

Ingrid Bruun forteller om kvelden hun svelget en håndfull piller for å dø fra scenen i Bølgen under Verdensdagen for psykisk helse 2017.

Ingrid Bruun forteller om kvelden hun svelget en håndfull piller for å dø fra scenen i Bølgen under Verdensdagen for psykisk helse 2017. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Selv om folk smiler, er det ikke sikkert de har det bra. 23-årige Ingrid Bruuns budskap til nesten full sal i Bølgen på Verdensdagen for psykisk helse var: Vi går rundt med masker. Ta dem av! Vis hvordan du har det!

DEL

På scenen står ei lita, vever jente i blomstrete kjole. Luggen går helt ned til øyevippene. Hun tar oss med til 23. mars 2012. Kvelden da hun forsøkte å ta sitt fjerde selvmord.

– Jeg stilte meg sjøl to spørsmål, sier Ingrid Bruun.

– Det ene var: Har jeg noe å glede meg over? Og er det noen som kan stoppe meg?

Hun fortalte om mormor som aldri sluttet å spørre hvordan hun hadde det. Men mormor lå for døden. Hun var den eneste som kunne stoppet Ingrid.

Ingrid Bruun holder fram et pilleglass. Triller piller i hånda. Mange, så noen triller bortover scenegulvet.

– Da jeg hadde slukt alle med et glass vann, kjente jeg en lettelse. Endelig hadde jeg noe å glede meg til – døden. Med et smil om munnen la jeg meg ned for å sovne en siste gang.

Hun ser opp på et publikum som nærmest holder pusten.

– Men det gikk dårlig. Her er jeg. Og det er jeg veldig glad for i dag, sier hun smilende.

En sterk minikonferanse der Ingrid Bruun (foran) sto fram som et levende bevis på at livet kan være bra etter fire selvmordsforsøk. Bak noen av arrangørene: Cecilie Verde, Mariann Kjeldsen, Audun Sigtor Berg og Bente Johansen.

En sterk minikonferanse der Ingrid Bruun (foran) sto fram som et levende bevis på at livet kan være bra etter fire selvmordsforsøk. Bak noen av arrangørene: Cecilie Verde, Mariann Kjeldsen, Audun Sigtor Berg og Bente Johansen. Foto:

Beskyttende maske

Nå reiser hun landet rundt med sitt foredrag «Fra erkefiende til bestevenn».

– Jeg ønsker å gjøre en forskjell ved å være brutalt ærlig og åpen. For hvis jeg kan være et levende bevis på at det går an å få et godt liv, er jeg glad, sier hun.

Ingrid Bruun var sin egen erkefiende. Hun identifiserte seg med sin egen sykdom, og så bare den.

– Ser dere det bildet her? Det er meg. Ser jeg ikke glad ut? spør hun publikum. Og vi nikker.

– På det bildet har jeg gitt opp. Smilet er den sosiale masken som var så fin, for da spurte ikke folk hvordan jeg hadde det. Jeg smilte jo. Den eneste som alltid spurte, var mormor.

Les også: «Jeg tror elevene har godt av å vite at også vi lærere kan slite psykisk»

Ærlige svar

Da en lærer tok affære og ringte til BUPA (Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling), var psykolgene helt klare: Maskene måtte bort.

– Det var kjipt og tungt. Jeg så ting i fortiden. Jeg så mormor som spurte og jeg som aldri svarte ærlig. Og skjønte at det bare gjorde henne mer fortvilet. Hun døde før jeg kom fra BUPA. Det er en enorm sorg.

Ingrid Bruun fikk hjelp til å skjønne at hun ikke var ett med sykdommen sin, at hun måtte begynne å tenke annerledes.

– Det er så mye mer i livet enn utseendet. Nå er jeg glad for sykdommen min. Takket være den kan jeg gjøre en forskjell. Den har skapt hvem jeg er. Og nå er jeg glad i meg selv og andre, sier hun og kommer med noen oppfordringer:

– Ikke stopp å spørre hvordan andre har det. Selv om folk ikke greier å svare, så vet de at du bryr deg. Når du får spørsmålet, vær så snill å svare ærlig. Til dere som synes livet er vanskelig: Hold ut! Jeg er et levende bevis på at det kan bli bedre!

Selvmord er et aktuelt tema, mener elevene ved ambulanselinja på Thor Heyerdahl vgs, Celine Skolund, Kristine Halum, Mathilde Berg og Camilla Olafsen.

Selvmord er et aktuelt tema, mener elevene ved ambulanselinja på Thor Heyerdahl vgs, Celine Skolund, Kristine Halum, Mathilde Berg og Camilla Olafsen. Foto:

Aktuelt tema

Av dem som hørte Ingrid Bruuns foredrag, var elevene ved ambulanselinja på Thor Heyerdahl videregående.

– Det er et sentralt tema, jeg kjenner til flere som har tatt selvmord i ung alder, sier Celine Skovlund, og legger til: – Det er sikkert ikke enkelt å si ifra hvordan du har det.

– Folk kan føle at det er deres egen feil, legger Camilla Olafsen til.

– Er dere opptatt av å være perfekte?

– Alle vil vel være det, sier Kristine Halum.

– Den perfekte sommerkroppen 2017, smiler Mathilde Berg.

Å høre fortellingen fra en som selv har opplevd å ville ta sitt eget liv selv, gjør inntrykk.

– Det satt sikkert mange i salen som har hatt det sånn selv. Jeg har opplevd noe av det, og vet hvordan det er. Jeg ville heller ikke dele tankene mine med noen, sier Camilla Olafsen.

– Men det hjelper å snakke med noen?

– Det er helt klart viktig å ha noen å snakke med, nikker hun.

– Noen kan sikkert la være å si hvordan de har det fordi andre tenker at de er oppmerksomhetssyke, sier Kristine Halum.

Camilla Olafsen smiler.

– Det var det jeg tenkte.

Artikkeltags