Monica Ljusnes
Kjersti Bache

– Det er Røde Kors som har formet meg

Det er mange som kan være glade for at Monica Ljusnes bare jobber 20 prosent. For resten av tiden går til omsorgsarbeid i Larvik Røde Kors til glede for barn og unge, og særlig dem som sliter.
Publisert

Hun kommer smilende i nesten tomme lokaler på Vadskjæret. Monica Ljusnes (41) drar på en stor sekk med barneklær hun har pakket til en familie i Larvik som trenger det. Nesten daglig får hun telefoner fra foreldre eller lærere som lurer på om hun kan hjelpe med klær, sko eller turutstyr.

– Jeg er «født inn» i Larvik Røde Kors, fra jeg var med i Barnas Røde Kors i 1982, så ble det hjelpekorpset fra 1993 til 2011. Jeg klarer ikke å si nei, sier lederen for avdeling omsorg i lokallaget.

Monica snakker varmt om det store nettverket det frivillige arbeidet i Røde Kors har gitt henne. Om hvor rørende det var da søsteren døde bare 25 år gammel, og alle møtte opp for å støtte.

– Hvis noen synes jeg er udugelig, får de klage til Røde Kors, det er dem som har formet meg, erklærer hun og skjenker et glass brus. For kaffe, det akter hun ikke å begynne å drikke.

Etter flere år som TV-reparatør, jobber hun nå i lekebutikken på Nordbyen. Men bare litt. Hun skulle gjerne jobbet mer, men har ingen problemer med å fylle tiden. For det er mye som skal gjøres i Røde Kors.

Gratis tilbud til barn og unge

– Jeg brenner for barn og unge, og for eldre også, legger hun til. Nå har de begynt med besøkstjeneste med hund til eldre, med stor suksess.

– Målet er at alle aktivitetene for unge skal være gratis. Det er mange familier i Larvik som sliter, og de skal slippe å måtte betale for alle barnas fritidsaktiviteter. Her kan man betale litt hvis man vil.

Monica forteller om Barnas Røde Kors som er annenhver mandag, der de ofte serverer kvelds.

– Det er i stor grad med tanke på foreldrene. Det er mange foreldre som ikke har spist fordi de sparer. Hos oss sitter foreldrene sammen, fattige og rike. Det står jo ikke «fattig» skrevet i panna til dem som sliter. Barn er gode til å skjule, og mange bor seg «i hjel». Mange blir også fattige på grunn av sykdom eller mangel på jobb.

I Røde Kors kan folk være seg sjøl. Alle behandles likt.

Les også: Flere fattige barn i Vestfold

Takknemlige mottakere

– Når jeg vet at det er så mange som har det tøft økonomisk i egen by, er det godt å kunne hjelpe folk i hverdagen. Med praktiske ting. Og jeg møter bare takknemlighet. Folk kommer igjen, noen ganger etter flere år, for å gi det dobbelte igjen. De vil takke.

Monica blunker litt ekstra. Spesielt i november og desember blir det tydelig forskjell på fattig og rik. Da ser ikke mannen og sønnen Casper, mye til mamma.

– Jeg prøver å ikke la det gå så hardt innpå meg, men det setter spor. Vi er en gruppe som har taushetsplikt som møtes og prater sammen. Det trengs. Men det er meningsfylt å kunne bidra til at flere får gaver til jul.

Det er ikke alle som kan være med i bursdager heller fordi de ikke har råd til presanger. Da bidrar Monica med det som er igjen av julegaver.

Motivasjon etter hjerneblødning

Under et Barnas Røde Kors-møte for to år siden begynte Monica plutselig å tygge seg på tunga. Hun skjønte ikke hvorfor. Dagen etter bar det til sykehus i ambulanse. Hun hadde fått hjerneblødning.

– Jeg mistet bare taleevnen, så jeg var heldig. Men jeg måtte lære å snakke igjen, og da sa legen til meg: Hvis du vil fortsette å jobbe med Røde Kors, må du prate. Det var god motivasjon.

Monica ler, og sier litt rampete:

– Nå skal jeg leve hver dag, og så spiser jeg litt sjokolade når jeg har lyst.

Talen er i orden, og hun har masse på hjertet. Et hjerte som banker varmt for dem som trenger hjelp.

– Jeg håper det er bedrifter i Larvik som har lyst til å bidra med penger til arbeidet vårt, sier den likeframme og løsningsorienterte hjelpearbeideren.

– Er det sant at «den største gleden du an ha, det er å gjøre andre glad"?

- Ja, kommer det kjapt.

Artikkeltags