Måtte du betale restskatt? Ikke så mange i Larvik måtte det

Artikkelen er over 1 år gammel

Bare en av seks innbyggere i Larvik som har fått skatteoppgjøret, måtte betale restskatt for 2017.

DEL

De måtte til gjengjeld betale ganske mye mer i restskatt i snitt, enn det de som hadde penger til gode får tilbake.

30.534 kroner ble snittrestskatten til 6.009 innbyggere, i følge tall fra Skatteetaten onsdag. Totalt var det snakk om 183,5 millioner kroner. Bare i Færder kommune var snittet for restskatt høyere enn i Larvik.

Totalt sett var det imidlertid betalt inn for mye i forskudd til skatteoppgjøret i 2017, og det er ikke spesielt lurt for det som forbruker, fordi det er dårlig rente på skatt til gode hvert år.

Mens innbyggerne i Larvik skulle ha betalt 3,81 milliarder kroner i skatt i fjor, betalte de inn 3,99 milliarder kroner, altså 180 millioner kroner for mye. Hvis vi trekker fra de som hadde betalt for lite, var det 28.629 innbyggere som hadde betalt for mye i skatt, og fikk i snitt over 12.000 kroner tilbake.

LES OGSÅ: (+) Jobbet på jordene og glemte papirene – nå er bedriften begjært konkurs

Derfor bør du endre skattekortet

– Endringer i inntekter, utgifter og livsendringer generelt, kan gi grunn til å endre skattekortet. Da slipper du store overraskelser med restskatt eller skatt til gode når skattemeldingen kommer på våren, sier Steinar Næs, avdelingsdirektør i Skatteetaten.

De økonomiske forholdene kan endre seg gjennom året. Har du for eksempel fått ny jobb, gått av med pensjon, tatt opp lån, har barn som har begynt i barnehage eller kanskje sluttet på SFO? Da gjør du lurt i å endre opplysningene i skattekortet.

Til sammen har 191.500 skattytere i Vestfold betalt 21,1 milliarder kroner i skatt. 149.000 har fått igjen penger på skatten.

Det samlede skatteoppgjøret viser at 191.500 lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende i Vestfold har betalt til sammen 21,1 milliarder kroner i skatt i 2017.

8 av 10 lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende i Vestfold fikk i gjennomsnitt et tilgodebeløp på 12.500 kroner. Det vil si at rundt 149.000 personlige skattytere har fått rundt 1,9 milliarder kroner igjen på skatten. 33.600 måtte betale restskatt, på til sammen 979 millioner kroner. Det vil si 29.100 kroner i gjennomsnitt.

LES OGSÅ: Doblet omsetningen på seks år – sparte to millioner kroner på en lur endring

Ikke for sent å endre

– Oppdager du feil eller ser at noe mangler, skal du endre skattemeldingen selv. Det kan for eksempel være fradragsposter som ikke er fylt ut eller inntektsposter som ble feil ved utfyllingen av skattemeldingen. Skatteetaten vil da beregne skatten din på nytt, og sende deg et nytt skatteoppgjør, sier Næs.

Etter at den nye skatteforvaltningsloven trådte i kraft i fjor, fastsetter du selv grunnlaget for skatten din når du oppgir inntekt, formue, gjeld og fradrag i skattemeldingen.

 Det betyr at du ikke lenger skal sende en klage på skatteoppgjøret, hvis noe er feil. Du kan endre opplysningene selv i opptil tre år etter leveringsfristen.

Artikkeltags