Bybloggen: Lærdommen fra Auschwitz

Om lag 25 millioner turister har vandret inn i Auschwitz under porten med slagordet «Arbeit Mach Frei».

Om lag 25 millioner turister har vandret inn i Auschwitz under porten med slagordet «Arbeit Mach Frei». Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerJeg har nylig fått tilbake datteren min fra en tur med Aktive Fredsreiser til Polen. I mange måneder i forveien har jeg sittet i komiteen der vi foreldre har arrangert og forberedt turen for over 80 elever i 10. klasse på Ra ungdomsskole.

Motivasjonen for å sende ungdommene til konsentrasjonsleirene fra 2. verdenskrig har vært det stadig mer skremmende verdensbildet. Der tankegangen med «oss mot dem» blir stadig vanligere. Som lederne i Aktive Fredsreiser spurte ungdommene etter at de hadde sett hvor så mange tusen mennesker hadde jobbet seg til døde, lidd, blitt torturert og ødelagt til døde: Hvordan kan dette skje?

Jo, fortsatte guiden: Det begynner når man tenker at det er «vi» og det er «dem». Vi mot dem. I barnehagen, på skolen, i voksenlivet. Tanker som ga alle 10.-klassingene noe å gruble videre på.

Jeg skal innrømme at jeg ikke var aller mest interessert i 2. verdenskrig på skolen. Datteren min kom hjem med en god del informasjon som hadde gått meg hus forbi. En av dem var at det jo ikke bare var jødene og motstandsfolk som ble sendt i konsentrasjonsleirer, men handikappede, homofile, alle som ikke passet inn i det ariske idealbildet til Hitler.

I etterkant av krigen er det jødenes lidelser som har fått fokus. Ikke alle de tusener av mennesker med fysiske eller psykiske skavanker som ble sendt til de grusomme konsentrasjonsleirene.

Det gjør helt klart inntrykk å se hvordan folk hadde det i konsentrasjonsleirene for under hundre år siden. Historien blir mer virkelig når du ser rester etter hår, hauger med brukte sko etter de som skulle dø, samt torturredskaper. Og når de får høre historier om hvordan mennesker behandler andre mennesker.

For hvordan er det mulig? Bare dager før skoleklassene fra Larvik reiste til Polen og Tyskland, ble partiet Alternative für Deutschland (AfD) valgt inn i Tysklands parlament med 12,6 %.

En voldsom oppslutning for et parti som er helt ytterst på høyrefløyen, og som har brukt store deler av valgkampen på å snakke om islam og flyktninger.

Det føyer seg bare inn i rekken av partier med de tilbøyelighetene i Europa og USA.

«Oss» mot «dem». Det var sånn alt startet. Når skal vi ta lærdommen fra Auschwitz på alvor?

Artikkeltags