Gjennom oppveksten i Larvik har Farhia Luul Makerow (19) ved en rekke anledninger stått ansikt til ansikt med rasisme, fremmedfrykt og diskriminering. Nå vil hun bruke egne opplevelser i arbeidet mot mobbing.

– Selv om det er snakk om et mindretall av mennesker, kan de få som oppfører seg stygt skape noe vondt som henger igjen resten av livet, mener Farhia.

LES OGSÅ: De mest lest sakene for abonnenter i 2016: Gode lærere, anmeldte lærere, restauranter som stengte og åpnet

Vil holde kurs om mobbing

Det var etter å ha tatt et kurslederkurs at hun bestemte seg for å forsøke å holde foredrag om mobbing på ungdomsskoler og videregående skoler i Larvik.

– Jeg tok et kurslederkurs for å få lisens for å holde kurs om omskjæring. Det skal jeg bruke til våren, der jeg rekrutterer mennesker som kommer fra land som er berørt av omskjæringsproblematikken. Sånn får de lisens til å holde kurs. Alt dette gjøres for å bevisstgjøre om problemet, sier hun.

Så bestemte hun seg for å bruke kursplattformen for et annet tema hun brenner for.

– Moren min har hele livet jobbet aktivt for kvinners rettigheter og mot omskjæring. Det har smittet over på meg. Men i tillegg er mobbing et problem jeg alltid har visst at jeg ønsker å jobbe med, sier hun.

LES OGSÅ: Her har de startet søndagsåpent

Ble fortalt at hun skulle "komme seg tilbake til hun kom fra"

Farhia legger til at mobbing er noe hun selv har kjent på kroppen.

– Det å vokse opp som den eneste i klassen som ikke var etnisk norsk var ganske ensomt. Jeg var jenta alle kalte "bæsj" eller "neger". Istedenfor å møte en som så annerledes ut med nysgjerrighet og interesse, følte de nok mye fremmedfrykt, sier hun.

Selv håndterte hun dette ved å forsøke å være sosial med alle.

– Jeg ble venner med folk på skolen gjennom gruppearbeid utenfor klassen, og til slutt kom jeg inn i miljøet. Jeg forsøkte å ikke la ting gå inn på meg, og sluttet å forvente at andre skulle invitere meg med på ting. Isteden tok jeg mye initiativ selv. Men det tok tid. Det handlet mye om at folk skulle bli trygge på meg, tror jeg.

Men selv om hun til slutt kom inn i skolemiljøet, møtte hun fordommer andre steder.

– Jeg hadde blant annet en opplevelse da jeg var 12 år. Jeg var ute og jogget, og en bil kom kjørende forbi. Bilen sakket farten, og de inni begynte å kaste ting på meg mens de ropte at jeg skulle komme meg tilbake dit jeg kom fra, forteller hun.

Farhia legger til at hun fremdeles opplever rasisme, fremmedfrykt og diskriminering.

– Broren min opplevde blant annet å bli strøket av listen for å leie en leilighet fordi huseieren "kun leide ut til nordmenn". Igjen, majoriteten er ikke sånn, men det er opplevelser som henger igjen, sier Farhia.

LES OGSÅ: Må stenge skøytebanen igjen

– Mange kjenner seg igjen i opplevelsene

Egne opplevelser med mobbing og diskriminering har gjort Farhia sensitiv til behandlingen av andre.

– Jeg forsøker å hele tiden tenke at hvis jeg åpner munnen skal det ikke komme stygge ord ut, sier hun.

– Jeg har ikke bare kjent på det å være utenfor selv, men jeg har også se andre bli holdt utenfor. En gutt i klassen min ble blant annet mobbet veldig på grunn av talevanskene han hadde. Jeg tror ikke folk ser hvor ille det kan være, og at sånne ting blir med en resten av livet, sier hun.

Nå tar hun for alvor fatt i drømmen om å jobbe mot mobbing.

– Jeg har sendt ut en del henvendelser til skoler i Vestfold. Så langt har jeg holdt et prøveforedrag for elevrådet på Hedrum ungdomsskole.

– Det var utrolig positivt. Jeg fikk mye god respons, noen gode klemmer og flere meldinger etterpå om at mange av elevene hadde kjent seg igjen i det jeg fortalte, og at jeg hadde satt ord på det de selv følte. Nå blir neste foredrag for hele skolen, sier hun.

– Og jeg håper veldig at andre skoler henger seg på, legger hun til.

LES OGSÅ: Fritzøe Engros og Interwood fusjonerer