Sjekk hva du kan vinne ved å rydde plastsøppel

De oppfordrer alle til å hente søppelsekker med lodd fra Kystlotteriet når de skal på tur langs kysten, ordfører Rune Høiseth, Helge Pedersen, Kjel Håkon Bjørnø, Anders Mæland og Guro Hessner.

De oppfordrer alle til å hente søppelsekker med lodd fra Kystlotteriet når de skal på tur langs kysten, ordfører Rune Høiseth, Helge Pedersen, Kjel Håkon Bjørnø, Anders Mæland og Guro Hessner. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Hent en plastsekk fra Kystlotteriet neste gang du skal gå tur langs kysten, og plukk med deg plastsøppel. Er du heldig, vinner du tur og opphold på hotell.

DEL

– Nå setter vi i gang med Kystlotteriet i Larvik. Startskuddet går søndag på Mølen, sier Anders Mæland i Naturvernforbundet i Larvik.

– Hva er Kystlotteriet?

– Vi i Naturvernforbundet ønsker å samarbeide med Larvik kommune om å motivere folk til å rydde søppel i skjærgården. Ved å hente en søppelsekk fra Kystlotteriet, kan du plukke plastsøppel i sekken, og sette søpla nær veien der du er. På sekken binder du et lodd, og du river av din del. Så trekker vi en vinner med jevne mellomrom, forklarer han.

Kystlotteriet blir litt som å gå på skattejakt. Alle som går tur, kan ta med en sekk og være med på en dugnad for å holde kysten vår ren. I tillegg til at vi gjør en innsats for miljøet, kan vi vinne en premie.

Motivere til innsats

– Det var Naturvernforbundet i Østfold som startet med Kystlotteriet. Nå er vi i startgropa i Larvik, sier Helge Pedersen, som allerede har vært og plukket plast på Tollerodden.

Han er i gang med å kontakte det lokale næringsliv på jakt etter premier. NSB har bidratt med hovedpremien: gratis togtur hvor du vil i Norge, med hotellovernatting.

– Marin forsøpling er et globalt problem. Hvert år havner åtte millioner tonn plastavfall i verdenshavene. Og vi antar at det bare øker. Det avfallet tar livet av mer enn en million sjøfugl, hundretusenvis av marine dyr og et ukjent antall fisk over hele verden, forklarer Mæland.

– Med Kystlotteriet vil vi motivere folk lokalt til å bli mer bevisste og til å rydde kysten der vi ferdes, nikker Helge Pedersen.

Dette plastsøppelet fant Helge Pedersen bare på en liten runde på Tollerodden.

Dette plastsøppelet fant Helge Pedersen bare på en liten runde på Tollerodden. Foto:

Ute etter plast

– Dette er en ideell måte å få folk til å plukke lokalt. Marin forsøpling er et økende problem, spesielt når plasten blir liggende og fragmenteres til mikroplast, sier ordfører Rune Høiseth.

Han var utelukkende positiv da Naturvernforbundet tok kontakt om Kystlotteriet.

– De ansatte i kommunen sa ja med en gang de også. Her kan vi virkelig gjøre noe lokalt som betyr noe globalt, sier Høiseth.

– Når vi plukker plastsøppel langs kysten, gjør vi noe for omdømmet til turistkommunen Larvik også. Det er viktig å si at det er plast vi fokuserer på. Ikke tang og kvist, sier Anders Mæland.

Les også: Larvik kommune dropper planene om å lage badestrand på Nalum

Starter søndag

Avdelingsleder for Park og friområder i Larvik kommune, Guro Hessner, skryter av alle lag og foreninger som allerede rydder kysten i kommunen.

– Før sommersesongen må vi noen ganger virkelig lete opp strender folk kan rydde, fordi det er så mange som gjør en innsats. AOK er veldig flinke, og seniorgruppa i Turistforeningen gjør en kjempejobb langs Kyststien, sier hun.

Kjell Håkon Bjørnø i Larvik kommune ber folk om å sette de fulle søppelsekkene langs vei eller ved brygger, så kommunens folk enkelt kan plukke dem opp.

– Bruk Larvik kommunes meldesystem Gemini Melding på nettsiden vår. Gå inn på parkavdelingen, og plott på kartet der sekken du har plukket søppel i står, oppfordrer Bjørnø.

– Eller ring kommunens servicesenter. Så henter vi søppelsekkene og tar vare på Kystlotteriloddet til trekningen, supplerer Guro Hessner.

Per i dag kan du hente Kystlotterisekker og lodd på Larvik kommunes servicesenter, biblioteket, Meny på Øya og på Fritzøe Brygge.

– Og kom gjerne til Mølen å søndag, da er vi der med sekker og lodd fra formiddag til ettermiddag, oppfordrer Helge Pedersen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken