Har sett elendigheten med egne øyne – nå vil de jobbe for deg for å samle inn penger

Innsamlingsaksjon: Elevene på Fredtun folkehøyskole jobber for å skaffe penger til barn i slummen. Fra venstre:  Birgitte Ås, Jonas Engen Furfjord, Linnea Listrøm, Renate Østreng og Maria Esther Fernandez Gjelstad.

Innsamlingsaksjon: Elevene på Fredtun folkehøyskole jobber for å skaffe penger til barn i slummen. Fra venstre: Birgitte Ås, Jonas Engen Furfjord, Linnea Listrøm, Renate Østreng og Maria Esther Fernandez Gjelstad. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Fredtun-elevene tilbrakte flere uker i slummen i Ecuador. Når du finner denne lappen i postkassa, kan du leie dem til å jobbe i hus og hage. Pengene sender de til barna i Ecuador.

DEL

– Det er så store kontraster. Noen er ekstremt rike og noen er sinnssykt fattige. Det er mye kriminalitet, gjenger, narkotika og vold i hjemmet, forteller Linnea Listrøm på volontørlinja på Stavern folkehøyskole Fredtun.

Sammen med de andre elevene på linja reiste de til slummen i Ecuador, til et senter for funksjonshemmede og et barnehjem. Det de opplevde der, var noe helt annet enn hva de er vant til hjemme.

LES OGSÅ: Stavern satser på enda mer blålys

Nå skal de legge ned en innsats for å skaffe barna i slummen midler.

– Det var mange inntrykk. Alt fra hygiene til hvordan de levde, forteller Maria Esther Fernandez Gjelstad, som går på volontørlinja.

Levde annerledes

Elevene var der i slutten av oktober og begynnelsen av november.

Aksjonsuka Fredtun folkehøyskole

Trenger du hjelp i hus og hage, kan du få hjelp av elevene på Fredtun.

Aksjonsuka arrangeres fra 29.-31. mars.

Pengene går til et barnehjem og et senter for funksjonshemmede barn i slummen i Ecuador.

Ring 90 12 81 35.

– Det er veldig mye feilernæring. De er ikke underernærte, men feilernærte, forteller Birgitte Ås, og forklarer at dårlig mat og sukker er billig og derfor står på menyen til mange i slummen.

I tillegg er bruk av narkotika utbredt og selv små barn får kjøpt heroin utblandet med rottegift og murpuss, ble de forklart under besøket. Det resulterer i store rus- og helseproblemer i slummen.

Nå skal de gjøre sitt for at barna der skal få hjelp.

Aksjonsuke

Stavern folkehøyskole arrangerer sin årlige aksjonsuke i neste uke -  onsdag 29. mars, torsdag 30. mars og fredag 31. mars.

Elevene ved Fredtun er klare for å hjelpe folk i hus og hage. det er bare å ringe, så dukker de opp i neste uke. Foran t.v:  Maria Esther Fernandez Gjelstad, volontørlinja,  og Malén Stensgård Høyland, idrettslinja.

Elevene ved Fredtun er klare for å hjelpe folk i hus og hage. det er bare å ringe, så dukker de opp i neste uke. Foran t.v: Maria Esther Fernandez Gjelstad, volontørlinja, og Malén Stensgård Høyland, idrettslinja. Foto:

Da kan alle som vil leie inn elever til å gjøre forefallende arbeid, slik som hagearbeid, maling av hus og gjerder og alt annet folk måtte trenge ei hånd til.

Elevene legger flyere i postkasser i Stavern-området, men alle er velkommen til å ringe Fredtun og bestille hjelp fra elevene – mot noen hundrelapper i betaling. Alt avhengig av hvor mye man vil ha gjort og hvor mange elever man trenger.

LES OGSÅ: Samuel fikk sommerjobb på eget initiativ

– Vi har gjort det i noen år nå, så folk begynner å ta kontakt. Det er en vinn-vinn situasjon – de hjelper oss å hjelpe andre, påpeker linjelærer ved volontørlinja, Kristin Opsahl Alvarez.

De har hvert år klart å holde alle elevene i sving med oppdrag og hjelpe alle som har bedt om det.

Malejobber

Læreren opplyser at minsteprisen er 100 kroner per elev per time. Pengene går til barna i Ecuador.

Nå trenger folk mye hjelp til hus og hage, påpeker Opsahl Alvarez.

Hun kan fortelle at elever tidligere år har hatt mange hageoppdrag, og at de også har hatt større malejobber som gjerder og hus, oppdrag som har gått over flere dager.

Hun minner om at elevene er nettopp det – elever – og ikke profesjonelle.

Lufte hunder

– Jeg har lyst til å lufte hunder, røper Fernandez Gjelstad, som håper hundeeiere ringer skolen og bestiller lufteturer.

LES OGSÅ: Nå blir skolen enda større

Opsahl Alvarez påpeker at elevene på folkehøyskolen har et skoleår viet egne opplevelser, et koseår der de får oppleve mye fint og morsomt. Hun minner om at de også skal gjøre noe fint for andre, slik som å hjelpe barna i sluimmen ved å gjøre en innsats selv.

Elevene tilbyr blant annet rydding på loft, i kjellere, garasjer og i boder, hente lopper, hagearbeid på hus og hytter, maling av hus, garasjer og gjerder, båtvask, husvask og vindusvask.

– Står det ikke på lista, kan de bare ringe å spørre, oppfordrer Opsahl Alvarez.

Verdt å merke seg er det at Fredtun ved en feiltakelse trykket opp feil dato på flere informasjonsblad som er levert ut. Riktige datoer for aksjonsuka er altså 29.-31. mars.

Artikkeltags