Den nederlandske kvinnen (21) som fungerte som narkotikakurer for partiet med 3,6 kilo amfetamin og tre kilo hasj, fikk redusert straffen sin med hele ett år og fire måneder etter ankesaken i Agder lagmannsrett nylig.

LES OGSÅ: De sa de skulle på festival og på fisketur, men bagasjen vitnet om noe helt annet

Hun fikk tre års fengsel.

Sa hun skulle på festival

Jenta fortalte at hun fikk 4.000 euro for å kjøre bilen til Norge – en sum som var det samme hun ville tjent på fem måneder i isbaren hun hadde jobbet i.

Da tollerne stoppet henne i Larvik i fjor sommer, var dekkhistorien hennes at hun skulle på festival i Bremnes. I både tingretten og lagmannsretten nektet ungjenta straffskyld.

XX har likevel med åpne øyne akspetert oppdraget og er gammel nok til å måtte ta ansvaret for sine valg

Dom fra Agder lagmannsrett

 

Visste ikke mengden

Da juryen skulle svare på skyldspørsmålet for 20-åringen, kjente de henne skyldig i smuglingen, men svarte nei på tilleggsspørsmålet om det gjaldt en betydelig mengde narkotika.

I retten kom det nemlig ikke fram opplysninger om at oppdragsgiverne hadde sagt noe om hva hun hadde i bilen, og hvor mye stoff det var. Juryen svarte imidlertid ja på spørsmålet om narkotikaforbrytelsen var grov.

 

Ung og naiv

Retten peker på at kurerer blir utnyttet for å smugle narkotika og at det er de som bærer risikoen. Likevel burde hun ha vært kritisk, mener retten.

«XX har likevel med åpne øyne akseptert oppdraget og er gammel nok til å måtte ta ansvaret for sine valg. Det kan likevel tas et visst hensyn til hennes unge alder, uerfarenhet og naivitet ved straffeutmålingen», står det i dommen.

 

Ikke medynk

Lagmannsretten ga to av narkosmuglerne, kvinnen (21) og en nederlender (26) strafferabatt fordi de hadde forklart seg sannferdig om smuglingen.

LES OGSÅ: Fant over 12 kilo narko på kort tid

Den tredje, en nederlender (49), fikk ingen medlidenhet og lagmannsretten la heller på en måned på straffen hans.

26-åringen fikk redusert straffen med et halvt år fra fire og et halvt år i Larvik tingrett i fjor, til fire års fengsel nå. Mannen fikk større strafferabatt enn 21-åringen fordi han hadde samarbeidet og også samtykket til fengslingene. Han anket heller ikke skyldspørsmålet til lagmannsretten.

Kontakter i Norge

Den eldste av de tre narkosmuglerne, en 49-åring som satt i følgebilen, fikk imidlertid ingen medynk. Det var han som hadde ordnet med hotellrommet i Norge, og retten mener det var han som hadde kontaktene her til lands.

Juryen fant mannen skyldig i både hovedspørsmålet om smugling og også skyldig i tilleggsspørsmålet om han var skyldig i å ha smuglet en betydelig mengde.

Mannen har nektet hele veien – også i lagmannsretten. Retten la på straffen hans med en måned og mannen ble dømt til fengsel i fem år.