De to var ute for å trekke hummerteiner da de ble truffet av en brottsjø og båten de satt i gikk rett til bunns. De to mennene svømte i land på en holme ved Svenner fyr. En fisker oppdaget de to og fikk varslet hjelp.

 Måtte reddes med helikopter

– De to ble hentet av et Sea King redningshelikopter. De var i god behold og ble satt i land ved Larvik, sier redningsleder ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge (HSR), Kjetil Hagen.

Han forteller også at det ble sendt redningsskøyte ut til de to.

– Skøyta klarte ikke å komme inntil land. Været er bra i området, men det er en del brottsjø, sier han.

Han er ikke kjent med hva slags båt de to satt i, eller hva som er årsaken til kantringen.

HSR fikk melding om kantringen klokken 16.10.

Han oppdaget de to

Ove Munthe-Dahl var ved området ved Svenner for å trekke teiner da han oppdaget to menn på en liten holme utenfor Svenner.

– Jeg så ingen båt og kjørte inn mot holmen, men klarte ikke å gå inntil, forteller Munthe-Dahl.

– Jeg fikk imidlertid snakket med mennene, som jeg tror er i 40-årene, og de fortalte at de var i god behold. De to var ute for å trekke hummerteiner og båten hadde blitt truffet av en brottsjø. Så hadde båten gått rett til bunns og de to klarte å svømme inn til holmen. De to hadde lite klær på seg, men heldigvis er det mildt her nå, sier han.

Munthe-Dahl ringte redningsskøyta, som raskt kom til stedet.

– Skøyta klarte heller ikke å ta seg inn til holmen og måtte tilkalle et Sea King redningshelikopter. Nå har helikopteret hentet opp de to, fortalte Munthe-Dahl klokken 16.45 fredag ettermiddag.

Lå 20 minutter i vannet

Både sjefen om bord i redningsskøyta og politiet mener de to forliste har hatt flaks.

– Det var flaks at det var lyst og at de ble oppdaget. Han som oppdaget dem gjorde alt rett. Han varslet oss med en gang og holdt seg i nærheten til de to ble reddet, sier Andreas Johansen, skipsfører om bord i RS «Stormbull».

De to ble fraktet til legevakt for kontroll.

– De hadde kun noen overflatiske kutt på fingrene. Båten de satt i, en Yamarin med 150 hesters motor, fikk en brottsjø, kantret og sank. De opplyser at de har vært i vannet i 20 minutter før de kom seg opp på land ved Svenner, sier operasjonsleder ved Vestfold politidistrikt, Tormod Kristiansen.

Han forteller også at begge to hadde på seg redningsvest.

Hvor lenge de var på land før de ble reddet har jeg ingen opplysninger om, sier han.

Fant savnet mann etter leting i et halvt døgn

Hadde gjort klart varme klær

Redningsskøyta RS «Stormbull» klarte ikke å komme helt inn til de to på holmen. Derfor hadde de gjort klart en pakke med varme klær som en redningsmann kunne ta med til dem.

– Det har blåst de siste dagene, så det er mye gammel sjø langs land. Det var såpass drag i sjøen at vi ikke kom inntil land Vi hadde gjort klar en redningsmann utstyrt med en pakke med varme klær til de to, sier han.

Redningshelikopteret kom så raskt at de ikke trengte å sende en mann i sjøen.

– Redningsmannen har på seg dykkerdrakt, hjelm og ryggskinne. Det er lettere å sende noen i land med materiell til de på holmen. Vanskeligere er det å få ham om bord igjen. Derfor hender det at redningsmannen også blir plukket opp av helikopter, sier Johansen.

Mannskapet om bord i redningsskøyta fikk ikke snakket med de to på land.

– Men ved hjelp av roping og tegnspråk fikk vi bekreftet at det ikke var flere personer i vannet. Vi lette litt rundt også, men så ikke tegn til båten, sier Johansen.

Berømmer varsleren

Johansen berømmer varsleren.

– Ja, han gjorde alt riktig. Han varslet oss og holdt seg i nærheten. Det er bra at han så rundt seg og sjekket disse to. Han kan legge seg med god samvittighet i kveld, sier Johansen.

Bildeserie

Se flere bilder fra Svenner