Naifa Khlil Holwa (34) tar imot med et fast håndtrykk. Hun kom til Norge for rundt to år siden fra et krigsherjet Aleppo.

– Mannen min og barna kom til Norge for noen måneder siden. Da fikk jeg og familien en bolig sammen i Kristiansand, der jeg bodde på mottak.

Naifa hadde da vært i Norge i litt over et år, og fikk endelig familiegjenforening.

– Tre av mine brødre bor i Tønsberg, det var derfor jeg flyktet til Norge, forklarer hun.

Sammen med mannen og barna greide Naifa først å flykte fra Syria til De forente arabiske emirater. Der fikk mannen jobb, og Naifa dro alene til Norge for å søke om familiegjenforening.

– Hvordan var det å se familien sin igjen etter ett år?

– Jeg var så glad, sier Naifa med Hiam Al-Chirout som tolk.

Så begynner hun å gråte. For gleden varte ikke lenge.

En voldelig mann

Det begynte allerede i Syria. Da Naifas mann hadde drukket, ble han voldelig. Han slo henne, og han slo barna. Da de greide å komme seg til Emiratene, fortsatte mønsteret.

Naifa flyktet videre til Norge. Brødrene som allerede bodde her, fortalte at i Norge er det forbudt ved lov å slå kvinner og barn.

– Jeg ville egentlig bare søke om å få barna mine hit, men mannen min sa klart ifra at de ikke kom uten han.

I over et år ventet Naifa på å få barna sine til Norge. Da de endelig kom, oppdaget hun at barna hadde forandret seg.

– De ble skremt og redde for den minste ting, de hadde endret seg veldig, sier hun stille.

Når Naifa gikk imellom da faren slo barna, sa de eldste: – Mamma, det er helt normalt at pappa slår oss. Ikke bry deg.

LES OGSÅ: I over ti år har alarmene sviktet – aldri har det vært verre enn nå

Måtte rømme til brødrene

Da mannen og barna kom til Norge, begynte det bra. Han forsikret henne om at alt skulle bli fint. Men det gikk ikke lenge før han begynte å drikke og slå igjen.

– En gang var det så ille at jeg måtte rømme til brødrene mine i Tønsberg. Jeg ville skille meg, men på mottaket i Kristiansand rådet de meg til å vente.

Naifa ser på hendene sine.

– Jeg fortalte mannen min at det ikke var lov til å slå verken meg eller barna her i landet. Jeg truet med å ringe politiet når han ble voldelig.

Da han forsto at politiet kunne komme hvis han la hånd på noen av familiemedlemmene, forteller Naifa at han sa at han angret på at de hadde kommet til Norge.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Kidnappet barna

Den eldste datteren til Naifa på elleve år, hadde ikke gått på skole før hun kom til Norge. Hun kan ikke skrive. Både hun og sønnen på ni år var så glade for å begynne på skole i Norge.

– Men en dag sa mannen min at han og barna skulle ta en liten tur i byen. Det var to dager før Id, den 9. september. Da de ikke kom hjem på kvelden, ringte jeg og spurte: Hvor er dere?

Det viste seg at mannen til hans søster, som bor i Danmark, hadde kommet til Kristiansand. Han hjalp Naifas mann med å kidnappe barna.

– Vi skal bare til søsteren min og feire Id, var svaret. Da hadde de reist til Danmark. Han hadde tatt med seg barnas pass, som er syrisk.

– Glem at du har barn

En fortvilet Naifa ringte til mannen flere ganger under Id-feiringen. Hun fikk til slutt den grusomme beskjeden: bare glem at du har barn!

– Hvordan skal jeg glemme barna mine? spør en fortvilet mamma, som straks tok kontakt med politiet og anmeldte mannen for kidnapping.

– Han reiste først til Syria med barna. Der plasserte han dem hos en søster av seg, og dro til Emiratene for å jobbe. Men etter tre måneder hadde søsteren fått nok. Hun hadde ikke penger eller anledning til å fø på fire ekstra.

Naifa fikk beskjed av politiet at så lenge barna var i Syria kunne de ikke gjøre noe. Men nå er de i Emiratene hos faren.

– Mans han er på jobb, er de bare hjemme i leiligheten og gjør ikke noe. Ingen skolegang. Datteren min på elleve år er «husmor» og lager mat og passer på søsknene sine på ni, fem og tre år. Jeg føler at de nesten har mistet livene sine, sier Naifa Khlil Holwa.

LES OGSÅ: To ganger har Zuhers familie blitt lurt av menneskesmuglere – men nå er barna hans ute av Syria

Har ikke mobil

– Jeg svevde av glede den dagen jeg endelig fikk se barna mine igjen, sier Naifa og viser en video på mobilen. Der har en av brødrene filmet gjensynet mellom mor og barn på flyplassen. Hvordan barna klemmer mammaen de har vært borte fra i et helt år.

– Men jeg fikk nesten ikke gitt dem den kjærligheten og omsorgen jeg ville, før de ble kidnappet fra meg.

Hun sitter rak i ryggen. Gråter stille. Holder hardt i hånda til Hiam som sitter ved siden og tolker.

– Jeg kan ikke tro at de har forlatt meg. Jeg kjenner lukten i klærne deres. De var så glade for å være i Norge. Endelig i et trygt land der et godt liv ventet. De var så glade for å kunne gå på skolen.

– Har du hatt kontakt med barna etter at de ble kidnappet?

– Nei, ingen av dem har mobiltelefon. Jeg snakker bare med faren. Når jeg spør om jeg kan få treffe barna, sier han: Når jeg er død.

Må være sterk

På mobiltelefonen har hun bilder av de fire barna.

– Jeg lider hver dag uten dem. Det verste er å vite at de bare har faren, som er voldelig. Han tok dem for å presse meg, sier hun og tørker tårene.

– Klarer du å gå på skole og delta i introduksjonsprogrammet etter dette?

– Ja, sier hun fast.

– Jeg må være sterk for barna mine. Men noen dager bare gråter jeg, legger hun til.

Naifa har tatt kontakt med politi og advokat.

– Jeg ønsker at Norge skal ta ansvar for barna mine. De har jo fått opphold, og bodde her, sier den fortvilte moren.

LES OGSÅ: – Det er den typen invitasjoner Larvik bør se positivt på

UD er på saken

Naifas advokat, Camilla Rikstad Jacobsen i advokatfirmaet Høivang, sier at det er opprettet straffesak mot Naifas mann for barnebortføring.

Naifa har løst advokaten fra taushetsplikten for å snakke med ØP.

– Problemet er at Emiratene ikke har undertegnet verken Haagkonvensjonen eller Europaråd-konvensjonen, som tar seg av barnebortføring på internasjonalt nivå, sier advokat Lene Høivang.

Men både politiet og UD (Utenriksdepartementet) er på saken.

– UD har spesialkompetanse på Emiratene, og vi har et tett samarbeid med dem. Det er satt i gang et stort apparat, forsikrer advokatene.

– Denne saken haster, fordi far slår. Det øker bekymringen vår for barna, som nå ikke har mor som kan beskytte dem, sier Lene Høivang.

– Vi vil sterkt oppfordre fars nettverk til å bry seg om barna. At de vil overtale ham til å ta med barna til Norge så vi kan få til en minnelig ordning, sier Camilla Rikstad Jacobsen.

De to advokatene ønsker å gi et råd til kvinner som lever med voldelige menn:

– Søk råd hos advokat før du «truer» med å gå til politiet. Du har rett på inntil tre timers gratis advokathjelp for rådgivning før eventuell anmeldelse. Advokaten har taushetsplikt. Det er svært viktig for voldsutsatte å tenke sikkerhet der det vurderes samlivsbrudd og eventuell politianmeldelse, for å unngå at volden og trusselbildet eskalerer. Eller som i Naifas tilfelle, mannen kidnapper barna og drar. Advokater med kompetanse på vold, kan gi råd om hvordan de voldsutsatte bør gå fram og samtidig ivareta sin sikkerhet.