Kari Anne Eikenes

Kari Anne Eikenes Foto:

– Drivkraften er å skape noe sammen

Kari Anne Eikenes (36) er dugnadsmamma for døtrene Signe og Selma og musikalsk ansvarlig i Larvik barne- og ungdomsteater. Å skape noe sammen er selve drivkraften.
Kjersti Bache
Publisert
DEL
Kari Anne Eikenes (36) er dugnadsmamma for døtrene Signe og Selma og musikalsk ansvarlig i Larvik barne- og ungdomsteater. Å skape noe sammen er selve drivkraften.

– Ungene synes det er stas at jeg er så mye med. Jeg følger dem i deres aktiviteter, og så får jeg brukt mine egne evner som musikalsk ansvarlig.

Vi møtes i Munken, som er en skattkiste av et teaterhus for barn og unge i Larvik. Brukte bord og stoler skaper en hjemmekoselig stemning. Kari Anne Eikenes får klem av alle som kommer innom.

– Drivet mitt er denne samhørigheten som ligger i å skape noe sammen. Jeg har vært med siden døtrene mine, som nå er ti og 12, ble med i Aristokattene i 2014. Nå har de vært med i fem forestillinger, begge har hatt hovedroller, og nå begynner de i den sjette forestillingen sin med Hakkebakkeskogen.

Kari Anne slår fast at Norge er bygd på frivilligheten, og at vi nok må innse at velferden har nådd sin gullalder. Hun har selv hatt en far som var med i alt hun foretok seg som barn.

– Jeg bruker mye tid her i Munken, og i år har jeg blitt musikalsk ansvarlig. Da får jeg bruke min musikalske og pedagogiske bakgrunn også, smiler hun. For «på si» tar hun en bachelor i barnevernspedagogikk, og kommer rett fra praksis. Nå skal bacheloroppgaven skrives før hun skal ut og søke jobb.

– Når barn og unge er så engasjerte som her, er det en gave. En del av min jobb som pedagog er å jobbe for å få dem engasjert, sier hun og forteller at hennes eget artisteri er på hvilemodus. Bandet hennes Spelt, som spilte hennes egne tekster, er ikke aktivt lenger.

– Nå synger jeg med Doktor Nielsen, det er mitt egoprosjekt midt i alt dugnadsarbeidet. For jeg er leder i FAU på Mesterfjellet i tillegg, sier den kjente lokale sangeren.

Les også: - I Larvik har vi kjemperessurser i de unge

Er med på barnas utvikling

Kari Anne Eikenes mener bestemt at foreldre må være klinkende klare for dugnadsarbeid når barna deres er med i aktiviteter.

– Det er godt for familiedynamikken. Når alle er i aktiviteter sammen, blir det lite tid til å «gnæge» om hvem som bar ut søpla sist, ler hun. Og legger til at hun er heldig som har barn som liker det samme som hun selv. Det ville ikke vært like lystbetont hvis de spilte fotball.

– Tenk at det finnes et barne- og ungdomsteater som dette i Larvik! Når jeg ser den utviklinga barna her har, og vite at den miljøskapingen er jeg med på, da blir jeg veldig glad.

Hun lener seg tilbake i stolen. Ser på plakatene som henger på veggene fra de forskjellige teaterforestillingene og fra dugnadsgjengene som fyller hele bildeflatene.

– Jeg er så glad i kultur. Jeg blir gretten innvendig hvis jeg ikke får utfolde meg. Dette er en god sammenblanding av mitt behov og barnas, sier hun.

En trapp ned øver en av skuespillerne inn en sang med Line Kaupang. En annen ungdom sitter ved PC-en. Det er stille før innrykk av små skuespillere i teaterhuset Munken.

– Det er litt støyete her hele tiden. Jeg er blitt avhengig av å ha alenetid. Helst en kveld hjemme aleine uten at jeg skal virke. Da sitter jeg ved pianoet eller slapper av med serier.

Viktig med takknemlighet

Foreldrene som er engasjert i dugnadsarbeidet blir godt kjent, og Kari Anne Eikenes filosoferer litt rundt hierarkiet i frivilligheten.

– Det er ofte noen som har vært med lenge og mye, og de får et eierskap til den frivillige jobben. Det er fint, men faren er at vi glemmer å delegere. Det er viktig å være åpne mot de nye som kommer inn, sier hun før et nytt teatermedlem kommer og deler ut en klem.

– Alle jobber frivillig, og det er viktig å ikke ta hverandre for gitt. Og å huske å si takk. Det er jo en gnist som skal flamme og ikke slukke i dette dugnadsmaskineriet, sier Kari Anne Eikenes.

Artikkeltags