Bybloggen: Ungdom, dere har god tid!

Mange valgmuligheter: Pål Fretheim Jaerson (t.v.) Benjamin Rudskjær Lunde stortrives første året på utdanningsprogrammet teknikk og industriell produksjon.

Mange valgmuligheter: Pål Fretheim Jaerson (t.v.) Benjamin Rudskjær Lunde stortrives første året på utdanningsprogrammet teknikk og industriell produksjon. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerI disse dager leverer alle 10.-klassingene i Larvik inn sine søknader til videregående skoler. Etter å ha besøkt Thor Heyerdahl videregående, fått informasjon og hjelp fra rådgiverne på begge skolene.

Alle 15- og 16- åringene skal forsøke som best de kan å velge den linja som passer for dem. Og bare dem. Ikke det venninnene eller kameratene velger, selv om det er fristende å følge med dem som er kjente og trygge.

Som forelder har jeg vært på to informasjonsmøter på Thor Heyerdahl videregående på rappen. Der får foreldre og ungdom god informasjon om de praktiske linjene, og om det fine ved å ha en ferdig utdannelse når du går ut døra på Thor Heyerdahl vgs.

Og jeg heier på de praktiske utdanningene. Vi kommer alltid til å trenge snekkere, elektrikere og kokker. I tillegg er det mange elever som er ganske godt forsynt at teoretisk tavleundervisning. Jeg heier også på Thor Heyerdahl videregående, som har alle linjene under ett tak. På den måten blir alle valgene elevene gjør på ett vis likeverdige.

Jeg ble kanskje ikke like imponert da elevene fikk vite at studiespesialiserende er for dem som liker å lese. For hvor mange unge i dag liker å lese? Jeg tror flere kom i tvil da. For selv om elevene er skoleflinke, er det ikke sikkert de liker så godt å lese bøker.

Uansett tenker jeg at når ungdommene våre skal velge linje på videregående, må vi foreldre være kloke voksne. Det er viktig å være lydhøre for den personen de er. Selv om det ikke passer med framtidsbildet vi har laget for våre håpefulle.

Jeg husker at jeg strevde litt med å finne ut hva jeg, innerst inne, hadde lyst til å velge sammenlignet med det omgivelsene la vekt på. Og da mener jeg ikke foreldrene mine, men det er alltid noen yrkesretninger som er mer populære og gir høyere status, og da er det lett å la seg lokke.

Til de unge som skal velge, vil jeg spørre: Hva liker du best? Hvilke fag gjør du det best i? Hva høres morsomst ut å holde på med?

Det er magefølelsen som teller. Og den er bare din.

Og så, framfor alt: Du har god tid. Tid til å feile, bytte linje, helt til du finner det som passer for deg. Og alt du gjør, teller. Det er ikke bortkasta. Det er kjempefin erfaring som du alltid kommer til å ha bruk for, selv om den ikke gir poeng.

Artikkeltags