Laget mat hele natta – folk strømmet til Tollerodden for å være med på festen

Somaliske Ubah Mohomud, leder for somalisk kvinneforening, hadde laget all maten selv. I natt sov hun to timer. Foto: Elisabeth Løsnæs

Somaliske Ubah Mohomud, leder for somalisk kvinneforening, hadde laget all maten selv. I natt sov hun to timer. Foto: Elisabeth Løsnæs Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Hun sov bare to timer i natt for å klare å bli ferdig med den somaliske maten til folkfesten på Tollerodden. I matbodene var det helt skrapa etter at folk hadde stått i matkøer i tre timer – for på Tollerodden var det smekkfullt.

DEL

– Jeg har laget nesten all maten selv, smiler leder for somalisk kvinneforening i Larvik, Ubah Mohamud, tappert i trengselen rundt matboden de somaliske kvinnene på Tollerodden.

Hun bød på de somaliske nasjonalrettene samosa, burr, mofu og anjero – og det var enormt populært.

Mohamud hadde laget mat siden klokka to lørdag og hadde bare rukket å sove to timer før hun måtte lage mer mat, slik at alle skulle få en smakebit av Somalia.

Og folk ville smake på alt. Og de møtte mannsterke opp.

Populært arrangement: Det var så mange mennesker på Tollerodden at det var trengsel til tider. Barn badet, folk spiste og snakket og været var som bestilt for arrangementet.

Populært arrangement: Det var så mange mennesker på Tollerodden at det var trengsel til tider. Barn badet, folk spiste og snakket og været var som bestilt for arrangementet. Foto:

Trengsel i matkøen

– Nesten alle de somaliske kvinnene og barna i Larvik er med, forteller hun, om den store foreningen i Larvik.

LES OGSÅ: Nesten 1000 har stemt – frist til kl. 16.00

For ved de mange matbodene på Tollerodden var trengselen stor i tre timer. Alle ville smake på den nydelige maten som ble servert.

Folk koste seg i sola og spise alle fat tomme. Klokka tre, da prisene skulle deles ut, var fatene skrapet tomme.

Det var mat fra blant annet Kurdistan, Eritrea, Thailand, Somalia og Norge – og folk gikk fra bod til bod.

Smakebit: Eritrea hadde en flott matbod. Ragne Andersen får servert mat av Akberet Habtezgi (t.v.) og Ghenet Kodogzi Ghebe Vslasi.

Smakebit: Eritrea hadde en flott matbod. Ragne Andersen får servert mat av Akberet Habtezgi (t.v.) og Ghenet Kodogzi Ghebe Vslasi. Foto:

Enormt oppmøte

Oppmøtet på Løft Larviks folkefest på Tollerodden søndag var enorm.

Det var tusenvis av mennesker innom festen, som foregikk i strålende sol og varme. Det strømmet på med folk og ved bodene var det trengsel i flere timer.

Olsenbanden: Teaterbarna fra Galeiscenen underholdt fra scenen, noe som var populært blant publikum.

Olsenbanden: Teaterbarna fra Galeiscenen underholdt fra scenen, noe som var populært blant publikum. Foto:

Kurdistan og Syria delte prisen for beste matbod – til stor glede.

Imponerte: Hiam Al-Chirout jublet høyt da kvinnene i den syriske matboden vant prisen for beste matbod. De delte førsteplassen med Kurdistan. Til høyre ordfører Rune Høiseth.

Imponerte: Hiam Al-Chirout jublet høyt da kvinnene i den syriske matboden vant prisen for beste matbod. De delte førsteplassen med Kurdistan. Til høyre ordfører Rune Høiseth. Foto:

Hiam Al-Chirout synes de hadde en flott dag.

– Det er veldig stas for oss som kommer fra Syria – nå viser vi ikke bare krig, sier hun, og viser til maten og gleden de syriske kvinnene i matboden fikk vist fram på Tollerodden.

Syrisk mat: Veldig mange likte den syriske matboden der Hiam Al-Chirout (i rødt), og de andre syriske kvinnene serverte nasjonale retter som tabbouleh og falafel.

Syrisk mat: Veldig mange likte den syriske matboden der Hiam Al-Chirout (i rødt), og de andre syriske kvinnene serverte nasjonale retter som tabbouleh og falafel. Foto:

– Vi viste gleden vi har gjennom mat, mener hun.

Fikk pris: Kurdistan delte prisen for beste matbod med de syriske kvinnene. Hejar Mikail (t.v.) og Nizae Amedi.

Fikk pris: Kurdistan delte prisen for beste matbod med de syriske kvinnene. Hejar Mikail (t.v.) og Nizae Amedi.

Populær pris

Fargespill, som består av over 80 barn fra 25 ulike nasjoner, vant inkluderingsprisen for 2017. Gjennom sitt arbeid med å skape forestillinger med dans, sang og musikk fra flere ulike land, skapes det en felles arena.

LES OGSÅ: Derfor skal hun servere gratis førsteklasses thaimat på Tollerodden

Øps lesere har stemt fram den populære vinneren. Gleden var stor på scenen da de ble ropt opp som vinner.

Begrunnelse for nominasjonen av Fargespill

«Fargespill Larvik består av barn og unge fra 25 ulike land, inkludert Norge. De fleste av aktørene er kommet til Norge som flyktninger og asylsøkere. Med utgangspunkt i folkekultur fra sine respektive land og kulturer presenterer de sammen forestillinger som storstilt feirer vår forskjellige fortid og vår felles framtid. Forestillingene bygges opp med folkesanger, regler og dans som de har tatt med seg fra sine respektive land og kulturer.»

– At Larviks befolkning ser oss – og ser den jobben vi gjør – det betyr masse, sier prosjektleder for Fargespill, Jannicke Haugen.

Jublet: Fargespill, som består av over 80 barn fra 25 ulike nasjoner, fikk årets inkluderingspris. Ali Hajdari (t.v.) feirer prisen sammen med Rosalia Konsinska og prosjektleder for Fargespill, Jannicke Haugen (t.h.).

Jublet: Fargespill, som består av over 80 barn fra 25 ulike nasjoner, fikk årets inkluderingspris. Ali Hajdari (t.v.) feirer prisen sammen med Rosalia Konsinska og prosjektleder for Fargespill, Jannicke Haugen (t.h.). Foto:

De fikk 10.000 kroner i prispenger og det skal de bruke på å reise bort ei helg sammen med hele gruppa for å øve inn en ny forestilling.

– Det sosiale aspektet med å være sammen over tid – det å reise på tur sammen, det skal pengene gå til, forteller hun.

Publikum: Barn, unge, voksne og eldre - alle var på Tollerodden søndag.

Publikum: Barn, unge, voksne og eldre - alle var på Tollerodden søndag. Foto:

Neste år vil de ha matbod

På fjellet på Tollerodden, med utsikt til folkehavet, satt flere afghanske gutter og drømte om mat fra sitt eget hjemland.

– Neste år må vi prøve å få det til, sier Anwar Norani (19) og Rais Amiri (21).

De kunne godt tenkt seg en av nasjonalrettene, qabul, som er ris med blant annet rosiner og gulrøtter, forteller Shakil Amiri (15). Flere av dem var også på folkfesten i fjor, og liker det.

– Det er likestilling i Norge, og det vises her, mener Rais Amiri.

Guttene fant seg en fin utsiktspost og kunne følge med etter hvert som det strømmet flere og flere mennesker til stedet.

Drømte om mat fra Afghanistan: Shakil Amiri (bak), Anwar Norani (midten), Rais Amiri og Mohammad Rasool (nederst til høyre), synes Løft Larviks arrangement er et flott tiltak. Med utsikt ned til matbodene, tenkte de på mat fra sitt eget hjemland.

Drømte om mat fra Afghanistan: Shakil Amiri (bak), Anwar Norani (midten), Rais Amiri og Mohammad Rasool (nederst til høyre), synes Løft Larviks arrangement er et flott tiltak. Med utsikt ned til matbodene, tenkte de på mat fra sitt eget hjemland. Foto:

Ville også være med

Folkefesten ble avsluttet med konsert med Ila auto og da de skulle avslutte, fikk de en uventet gjest oppå scenen. Lille Aniso Yasin Ali (5) ville være med å synge og gikk rett inn på scenen.

Det fikk hun selvfølgelig lov til under det som var en inkluderingsfest.

Ville også være med: Lille Aniso Yasin Ali (5) ville synge da Ila Auto opptrådte og gikk derfor rett opp på scenen.

Ville også være med: Lille Aniso Yasin Ali (5) ville synge da Ila Auto opptrådte og gikk derfor rett opp på scenen. Foto:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken