– Vær så god – det er bare å forsyne seg!

GRYTIDLIG AKSJON: Klokken seks fredag morgen var Hanna Svendsrud Lieng, til venstre, og Randi Jenssen Lie fra Kirkens bymisjon i Vestfold på plass i Larvik sentrum for å henge opp oransje skjerf.

GRYTIDLIG AKSJON: Klokken seks fredag morgen var Hanna Svendsrud Lieng, til venstre, og Randi Jenssen Lie fra Kirkens bymisjon i Vestfold på plass i Larvik sentrum for å henge opp oransje skjerf. Foto:

Fryser du litt på vei til jobben i dag? Passer du gjennom Larvik sentrum er det ikke noe problem. Det er bare å forsyne seg av et av de mange oransje skjerfene du ikke kan unngå å se.

DEL

– De henger nå over hele byen, og vi håper at alle skjerfene er vekk innen kvelden, sier Randi Jenssen Lie fra Kirkens Bymisjon i Vestfold.

Aksjon for inkluderende samfunn

Sammen med kollega Hanna Svendsrud Lieng hadde hun tatt turen til Larvik grytidlig fredag morgen, og alt fra klokken seks var de to i gang med å henge opp skjerf på trær og rundt stolper i hele Larvik sentrum.

– Det samme skjer i så godt som alle norske byer i dag. Dette er vår årlige markering for å sette fokus på å få et mer inkluderende samfunn. Utenforskap er stikkordet, og «Norges varmeste skjerf»-aksjonen skal minne oss på at det sitter utrolig mange mennesker som er ensomme over alt i samfunnet. Mennesker som det er viktig at vi bryr oss om, sier Jenssen Lie.

Jenssen Lie sier at det å vise solidaritet med mennesker som er litt utenfor A4-samfunnet er avgjørende for at vi skal få det samfunnet vi ønsker, der alle er inkludert.

– At vi alle bryr oss betyr så mye. Disse skjerfene er strikket av frivillige, også her i Larvik. De skal varme de som ønsker å ta et med seg, men ikke minst håper jeg de skal føre til at mennesker som trenger det mest får varme, sier hun.

(artikkelen fortsetter under bildet)

VIKTIG AKSJON: Ordfører Erik Bringedal sier et inkluderende samfunn er noe av det viktigste man må jobbe for. Her er han sammen med Hanna Svendsrud Lieng og Randi Jenssen Lie fra Kirkens bymisjon i Vestfold.

VIKTIG AKSJON: Ordfører Erik Bringedal sier et inkluderende samfunn er noe av det viktigste man må jobbe for. Her er han sammen med Hanna Svendsrud Lieng og Randi Jenssen Lie fra Kirkens bymisjon i Vestfold. Foto:


Flott å være med

Allerede noen få minutter over klokken seks fredag morgen begynte det å lyse i oransje rundt Torget i Larvik sentrum, og ordfører Erik – Jeg er glad jeg ble spurt om å være med på dette. Det å bekjempe utenforskap er utrolig viktig, og den nye politiske samarbeidsplattformen i Larvik har til og med ordet som ett av fire hovedpunkter i samarbeidserklæringen, sier han.

Men så håper jeg at det ikke bare blir snakk om ord. Det må komme handling med også, og denne aksjonen er et strålende eksempel på at noen tar tak, sa han, før han sammen med de to fra Kirkens Bymisjon fortsatte turen nedover mot andre deler av Larvik sentrum.

Om oransje skjerf:

Historien om de oransje skjerfene startet i 2010, da det ble oppdaget at en hjemløs som frøs benyttet et ullplagg som hang i bybildet for å varme seg gjennom natten. Ullplagget ble hengt opp igjen hver morgen, og tatt ned da natten nærmet seg.

Dette var starten på Kirkens Bymisjons strikkedugnad. Fra noen hundre skjerf i Oslo sentrum i 2011, er det i år strikket rundt 15.000 oransje skjerf av strikkere i hele landet. Mange av disse deles 1. november– helt gratis - i byer over hele Norge. Skjerfene er strikket av Kirkens Bymisjons gjester, brukere og frivillige, foreninger, pårørende, engasjerte bedrifter, næringslivsledere og privatpersoner i alle aldre.

Det oransje skjerfet er laget av varme, gir varme, sprer varme og oppfordrer til varme. Det oransje skjerfet er til mennesker som fryser, til mennesker som vil vise sin solidaritet med mennesker som fryser og som opplever utenforskap, og til mennesker som vil vise sitt ønske om et varmt og inkluderende samfunn.

Artikkeltags