Gå til sidens hovedinnhold

Bu, bo - a eller en? Velkommen til navnforvirring på Torstrand

Navn og stavemåter er ikke lett. Særlig ikke på Torstrand.

Artikkelen er over 3 år gammel

For selv om kirkegården, der mange av oss havner til slutt, heter Undersbo kirkegård, både på kart og i Larvik kommunes oversikter, så er det en salig blanding av navn på den lille gatestubben som går fra nettopp Undersbo kirkegård og ned mot kaia. 

Her opereres det nemlig med flere skrivemåter. Men ikke bare med Undersbo som utgangspunkt, langt der ifra. For her finner vi både variantene Unnersbu og Undersbu. I kombinasjon med både gaten og gata!

 

En liten gatestubb

Vi får starte oppe ved «kjærrgår’n». For på skiltet som henger ut over fortauet i Skiringsalsgata, som den kanskje heter, selv om det finnes varianter med dobbel s Som i det historiske Skiringssal, så står det skrevet Undersbugata. Men hvis du går nedover gata skiltet forteller om, og kommer over krysset til Tordenskjolds gate, som kanskje den heter, selv om den er oppkalt etter sjøhelten Tordenskiold så står det et skilt solid spikret opp på en husvegg, med navnet Undersbogaten.

 

Ja vel, da får man søke på Internett, og på Google Maps og hos 1881 finner vi varianten Unnersbugata. 

Forvirringen er med andre ord total.

110 sentralen bruker Unnersbugata

Så da ringte vi til selveste 110 sentralen, som holder til i Drammen. Der har de mange gatenavn å holde styr på, ikke bare på Torstrand, men i flere byer og fylker. Og hvilket navn bruker de der, undret vi. En særdeles hyggelig vaktleder, Fred Olaf Korsgården, skrevet med å og ikke dobbel a, slo villig opp i sine digitale kartverk. For sikkerhets skyld i to forskjellige. Det ene endog laget i Sandefjord, kunne han fortelle. Som om det skulle berolige oss fra Larvik!

 

– Her hos oss heter den Unnersbugata. Ikke gaten eller Undersbo, som jeg jo ser kirkegården står skrevet inn som, men altså med dobbel n, u og a til slutt. Så det forholder vi oss til. Men når jeg blar litt rundt her så ser jeg jo det er både gata, gaten og gate i en solid blanding i området, og det høres jo rart ut, forteller vaktlederen. Som altså er fra Drammen, med dobbel m.

Det historiske navnet

Historisk sett er nok Unnersbu det mest korrekte, leser vi oss til i Larvik A-Å. Og navnet kommer definitivt ikke av dem som bor under bakken, men fra Unnulfs boder, fra den gang gården som lå der ble etablert, og som senere ga navn til hele området.

 

Les mer om navnet: UnnersbugataUndersboUndersbo kirkegård

Men på Torstrand sier de...

Men så er det nå engang sånn at det fleste folka fra Torstrand ikke sier Unnersbu med U, men Undersbo med O. Og i den gamle, klassiske fotballsangen vi sang i gamle dager på Fram så heter det i hvert fall:

Kjenner'u gamla, ja nå er'a dau

Nå ligger'a ute på Undersbo haug

Kommentarer til denne saken