Gå til sidens hovedinnhold

Gisle får ikke patent på uttrykket «Jævla homo»

Artikkelen er over 3 år gammel

I september skal Gisle August Gjevestad Agledahl fra Larvik i gang med tv-dokumentaren «Jævla Homo». Men han får ikke merkevarerettighetene til uttrykket.

Patentstyret har avvist NRKs søknad om merkevareregistrering av uttrykket, skriver VG onsdag.

– Begrunnelsen for avslaget er at Patentstyret mener at «jævla homo» er et skjellsord som strider mot offentlig orden og moral, sier seksjonssjef Knut Andreas Bostad i Patentstyret til VG.

Bakgrunnen for at NRK har søkt om rettighetene er det Gisle August Agledahl fra Larvik som står bak. Han ville undersøke hvordan det er å være skeiv i Norge i 2017, og hvordan det norske folket egentlig forholder seg deg når du forteller at du er homofil eller lesbisk.

En undersøkelse i 2015 viste at «Jævla homo» var et av de mest brukte skjellsordene i norske skolegårder.

Resultatet ser du i dokumentaren på tv-skjermene i september.

– «Jævla homo» er et personlig, journalistisk prosjekt som tar utgangspunkt i at jeg synes det er vanskelig at kjæresten min er en gutt. Han er verdens fineste fyr, det står ikke på det – men jeg kjenner på at noe føles feil, at jeg ikke får helt lov til å høre til, at noen kan dømme meg på grunn av det, sa Agledahl da prosjektet ble presentert i mars.

Noen få har fått avslag

Bostad viser i VG at varemerkeloven er tydelig på at man ikke kan registrere et varemerke som strider mot det som er folks oppfatning av «orden og moral», selv om dette kanskje er litt gammeldags.

– Det er sjelden vi bruker denne begrunnelsen, legger Bostad til.

Andre organisasjoner som ikke har fått lov til å registere sine ord og uttrykk er blant annet «Fuck Cancer», på grunn av engelsk banneord.

På samme måte skal den tidligere matvarekjeden Ica ha fått avvist en patentsøknad om å bruke «Mekka» på matproduktermed bakgrunn i at det kunne bli brukt om svinekjøtt, noe som ville være støtende.

– NRK har full anledning til å anke Patentstyrets avgjørelse, sier Bostad til VG.

Utsolgte gensere

– Jeg tar Patentstyrets begrunnelse til humrende etterretning, sier Håkon Moslet, redaksjonssjef i NRK P3 som står bak den nye TV-serien, til VG.

Moslet har også en link til Agledahls Larvik, etter å ha jobbet i Larvik Morgenavis på 90-tallet.

Moslet understreker at dette ikke har noen praktisk betydning for TV-serien «Jævla homo».

NRK ønsket blant annet å varemerke «Jævla Homo» etter at de opplevde stor etterspørsel etter gensere med uttrykket denne våren. De ble utsolgt, men det kommer en ny utgave når tv-programmet starter neste måned.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.