Gisle får ikke patent på uttrykket «Jævla homo»

«JÆVLA HOMO»: – For noen blir jeg bare en «jævla homo». Helst vil jeg bare være Gisle, uavhengig av om jeg er kjæreste med en gutt eller en jente, sier Gisle August Gjevestad Agledahl.

«JÆVLA HOMO»: – For noen blir jeg bare en «jævla homo». Helst vil jeg bare være Gisle, uavhengig av om jeg er kjæreste med en gutt eller en jente, sier Gisle August Gjevestad Agledahl. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

I september skal Gisle August Gjevestad Agledahl fra Larvik i gang med tv-dokumentaren «Jævla Homo». Men han får ikke merkevarerettighetene til uttrykket.

DEL

Patentstyret har avvist NRKs søknad om merkevareregistrering av uttrykket, skriver VG onsdag.

– Begrunnelsen for avslaget er at Patentstyret mener at «jævla homo» er et skjellsord som strider mot offentlig orden og moral, sier seksjonssjef Knut Andreas Bostad i Patentstyret til VG.

Bakgrunnen for at NRK har søkt om rettighetene er det Gisle August Agledahl fra Larvik som står bak. Han ville undersøke hvordan det er å være skeiv i Norge i 2017, og hvordan det norske folket egentlig forholder seg deg når du forteller at du er homofil eller lesbisk.

En undersøkelse i 2015 viste at «Jævla homo» var et av de mest brukte skjellsordene i norske skolegårder.

Resultatet ser du i dokumentaren på tv-skjermene i september.

– «Jævla homo» er et personlig, journalistisk prosjekt som tar utgangspunkt i at jeg synes det er vanskelig at kjæresten min er en gutt. Han er verdens fineste fyr, det står ikke på det – men jeg kjenner på at noe føles feil, at jeg ikke får helt lov til å høre til, at noen kan dømme meg på grunn av det, sa Agledahl da prosjektet ble presentert i mars.

Noen få har fått avslag

Bostad viser i VG at varemerkeloven er tydelig på at man ikke kan registrere et varemerke som strider mot det som er folks oppfatning av «orden og moral», selv om dette kanskje er litt gammeldags.

– Det er sjelden vi bruker denne begrunnelsen, legger Bostad til.

Andre organisasjoner som ikke har fått lov til å registere sine ord og uttrykk er blant annet «Fuck Cancer», på grunn av engelsk banneord.

På samme måte skal den tidligere matvarekjeden Ica ha fått avvist en patentsøknad om å bruke «Mekka» på matproduktermed bakgrunn i at det kunne bli brukt om svinekjøtt, noe som ville være støtende.

– NRK har full anledning til å anke Patentstyrets avgjørelse, sier Bostad til VG.

Utsolgte gensere

– Jeg tar Patentstyrets begrunnelse til humrende etterretning, sier Håkon Moslet, redaksjonssjef i NRK P3 som står bak den nye TV-serien, til VG.

Moslet har også en link til Agledahls Larvik, etter å ha jobbet i Larvik Morgenavis på 90-tallet.

Moslet understreker at dette ikke har noen praktisk betydning for TV-serien «Jævla homo».

NRK ønsket blant annet å varemerke «Jævla Homo» etter at de opplevde stor etterspørsel etter gensere med uttrykket denne våren. De ble utsolgt, men det kommer en ny utgave når tv-programmet starter neste måned.

Artikkeltags