Gå til sidens hovedinnhold

Gisle fra Larvik skaper blest med «Jævla homo»

Artikkelen er over 3 år gammel

Gisle August Gjevestad Agledahl fra Larvik kjenner at noe føles feil ved at kjæresten hans er en gutt. I høst kommer TV-serien «Jævla homo», som tar for seg hvordan det er å være skeiv i dagens Norge.

Gisle August Gjevestad Agledahl fra Larvik er i gang med et nytt dokumentarprosjekt for NRK med navnet «Jævla homo».

– «Jævla homo» er et personlig, journalistisk prosjekt som tar utgangspunkt i at jeg synes det er vanskelig at kjæresten min er en gutt. Han er verdens fineste fyr, det står ikke på det – men jeg kjenner på at noe føles feil, at jeg ikke får helt lov til å høre til, at noen kan dømme meg på grunn av det, forteller Agledahl

LES OGSÅ: Ny uke 10 forestilling fra THVGS elever

«Jævla homo»

Agledahl forteller at formålet med dokumentarprosjektet er å finne svar på mange av spørsmålene knyttet til det å være skeiv.

For noen blir jeg bare en «jævla homo». Helst vil jeg bare være Gisle, uavhengig av om jeg er kjæreste med en gutt eller en jente. I serien søker jeg svar på mange spørsmål. Hvorfor er dette så vanskelig å snakke om? Hvor kommer all skammen fra? Hvorfor er det så negativt å være feminin? Kan religion og homofili gå hånd i hånd? Og ikke minst – hva er BRA med å være skeiv? For mange har det jo superfint. Jeg bare er ikke der helt ennå.

Mange har kanskje lurt på hvorfor mange har posert med genser eller andre klesplagg som det står «Jævla homo» på i sosiale media.

– Jeg elsker alle de menneskene som har tatt på seg «jævla homo»-genserne, enten de har fått av meg eller lagd sine egne, og som har lyst til å ta tilbake et uttrykk som i utgangspunktet er så vondt for så mange.

Noen profiler som har posert med slike gensere og capser er: Ulrikke Falch (SKAM), Sophie Elise, Finn Schjøll, Else Kåss Furuseth, Makeup-Malin, Tooji, Emma Clare, Mariann Thomassen, Eskil Pedersen, Silje Nordnes (P3morgen), Carl Martin Eggesbø (SKAM), Helene Bergsholm og Anette Trettebergstuen.

LES OGSÅ: Snart kan du sjekke hvor mye du får igjen på skatten

 

– Vi har et lite stykke igjen å gå

Etter at dokumentarprosjektet ble kjent, har Agledahl blitt overøst med tilbakemeldinger.

– Jeg har så vidt hatt mulighet til å lese noen av de hundrevis av meldingene jeg har fått. Men jeg ser at mange er takknemlige for at jeg har satt ord på noe de synes er vanskelig. Noen har brukt anledningen til å for første gang være åpne om hvem de er til familien. Det er veldig mye kjærlighet ute og går! Det er overveldende.

Men ikke alle er like positive til temaet som skal belyses i dokumentaren.

– Men så har du også de som rett og slett mener homofili er galt. En kommenterte at det «vrengte seg» inni han når han ser to menn som er kjærester, mens en annen skrev på Facebook-veggen min at jeg var syk og trengte behandling. Med andre ord: Vi har et lite stykke igjen å gå.

Gisle A. Gjevestad Agledahl er i gang med et nytt dokumentarprosjekt «Jævla homo», som handler om ung, skeiv virkelighet i 2017 på godt og vondt. «Jævla homo» blir sendt på NRK høsten 2017.

Én av fire menn synes homofile er frastøtende

De aller fleste nordmenn sier de har positive holdninger til skeive. Men du skal ikke så langt under overflaten før vårt lille land ser ganske annerledes ut:

  • «Jævla homo» er et av de mest brukte skjellsordene i skolegården (i en avhandling fra 2015 kom det fram at halvparten av unge gutter og en tredjedel av unge jenter bruker homoskjellsord ukentlig).
  • 40 prosent av alle menn er negative til at to menn leier hender på gata.
  • Én av fire menn synes homofile menn er frastøtende, og nesten like mange (én av fem) grøsser av tanken på dem.

Statistikken er hentet fra Uni Helses levekårsundersøkelse fra 2013 (det er lov å håpe at tallene ser annerledes ut fire år etter, men vi vet at holdningsendringer tar tid).

Forskerne bak undersøkelsen konkluderer med at et stort flertall av befolkningen har positive holdninger til skeive, samtidig som mange bekrefter at de grøsser når de tenker på dem.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.