Thea, Beri og Martine har utviklet en kampanje som kan få oppmerksomhet fra hele landet

Spennende workshop: Thea Yttervik (f.v.), Beri Ahmad og Martine Hellen Johannessen har vært på workshop på Sliperiet, der de sammen har utviklet gode ideer for å gjøre Larvik til en tryggere og kulere by.

Spennende workshop: Thea Yttervik (f.v.), Beri Ahmad og Martine Hellen Johannessen har vært på workshop på Sliperiet, der de sammen har utviklet gode ideer for å gjøre Larvik til en tryggere og kulere by. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Da ungdom fra Larvik ble utfordret til å finne måter å bli kvitt fremmedfrykt på, fikk disse jentene en spesiell idé.

DEL

– Det er jo litt typisk norsk, da. Folk som sitter ved siden av hverandre på bussen, de hilser ikke og prater ikke sammen, men har helst ørepluggene i, sier Thea Yttervik (17).

Denne formen for fremmedfrykt vil hun og andre engasjerte ungdommer til livs.

«Hils for faen»

Sammen har de utviklet ideen til kampanjen «Hils for faen», som rett og slett skal få flere til å hilse på hverandre. 

På en Instagram-konto med samme navn oppfordrer de folk til å ta bilder av seg selv sammen med en fremmed.

– Det kan være en person man møter for første gang, for eksempel på bussen. Man kan gi en klem, en «high five», håndhilse eller hva som helst. Poenget er at man hilser på en fremmed, tar et bilde av det og deler, forklarer Martine Hellen Johannessen (17).

–  Man skal bare si hei. Det er ikke så farlig, det, legger hun til.

Bildene som deles på Instagram med hashtaggen #hilsforfaen, vil videre postes på kontoen @hilsforfaen.

Gruppen som står bak ideen, ser for seg at det blir en konkurranse blant de unge.

– Forhåpentligvis blir det populært, og folk vil etter hvert utfordre hverandre til å gjøre dette. Slik som man har sett i for eksempel  «Ice Bucket Challenge», sier Thea Yttervik.

Målet med kampanjen er å skape nye vennskap og mer samhold.

– Drømmen er et fordomsfritt Larvik, sier hun videre.

De tror kampanjen har potensial til å spre seg over hele landet både blant unge og eldre.

– Vi har ikke noe imot at dette sprer seg over hele landet, smiler jentene.

Unik samling: Over 60 ungdom var samlet i to dager for å finne ut hvordan Larvik kan bli den første i Norden uten fordommer, vold og utestenging blant de unge.

Unik samling: Over 60 ungdom var samlet i to dager for å finne ut hvordan Larvik kan bli den første i Norden uten fordommer, vold og utestenging blant de unge. Foto:

Folkets dag i Larvik?

Ideen ble presentert i forbindelse med KomINN, et prosjekt om ungdomsmedvirkning i Larvik for å få en tryggere og kulere by.

Nærmere hundre ungdommer har vært samlet i Sliperiet i en workshop over to intensive dager. Der ble de delt inn i grupper og kunne velge mellom å utvikle et konkret initiativ eller kampanje i sosiale medier.

Av ideene som ble presentert, var blant annet internasjonal dag der ulike kulturer møtes, folkets dag for alle innbyggere i Larvik, etablere en ungdomklubb på Facebook, kampanje for å skape oppmerksomhet rundt overgrep og voldtekt, feiring av alle ulike nasjonaldager og Explore Larvik, som går ut på å tilby en ny idrettsaktivitet hver uke ved å bruke gymsaler rundt i distriktet.

– Det har vært skikkelig lærerike og spennende dager, og jeg har blitt kjent med mange nye folk, sier Signe Sevatdal Johansen, en av deltakerne.

– En historisk begivenhet

På slutten av workshopen var ordfører, politikere, administrasjonen i Larvik kommune, politiet, rektorer, skoleelever og en rekke andre gjester invitert for å høre presentasjonen til de ulike gruppene.

Ungdommen fikk skryt fra alle hold.

– Dere har vært med på en historisk begivenhet. Jeg er så ydmyk og stolt av det dere har presentert. Dere har stadfestet en visjon for Larvik kommune: Et Larvik for alle, en trygg og kul by. Nå har dere gjort et viktig forarbeid som vi virkelig skal ta videre, sier ordfører Rune Høiseth.

Vil stjele ideene: Leder i Nordic Safe Cities, Jeppe Albers, mener ideene som har oppstått i Larvik er unike. – Nå kommer vi til å stjele noen av ideene og presentere for andre nordiske byer, sier han.

Vil stjele ideene: Leder i Nordic Safe Cities, Jeppe Albers, mener ideene som har oppstått i Larvik er unike. – Nå kommer vi til å stjele noen av ideene og presentere for andre nordiske byer, sier han. Foto:

Vil stjele ideene

Jeppe Albers fra København er leder i Nordic Safe Cities, som har tatt initiativet til den unike samlingen i Larvik.

– Det er den mest talentfulle unge gjengen jeg har møtt på lenge. Dere er dyktige og engasjerte, så dette har virkelig blitt en stor suksess. Ideene som har oppstått her i Larvik, er unike, sier han.

– Nå kommer vi til å stjele noen av ideene, og kanskje noen av dere, for å presentere dette for andre nordiske byer, sier han.

Ga råd: Et panel bestående av f.v. Mathias Høgh, Mori Diakite, Claus Heiberg, Anett Rabben og Anja Hammerseng-Edin ga råd til deltakerne underveis i prosessen.

Ga råd: Et panel bestående av f.v. Mathias Høgh, Mori Diakite, Claus Heiberg, Anett Rabben og Anja Hammerseng-Edin ga råd til deltakerne underveis i prosessen. Foto:

Artikkeltags