Gå til sidens hovedinnhold

Bybloggen: Klimakarrige mennesker

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er noe spesielt med vårs som bor her øverst på kloden i det temmelig barske og ugjestmilde klimaet.

Ikke nok med at vi har hustrig vinter flest måneder i året, vi skal søren meg ikke kunne nyte deilige innedager heller!

Vi er midt i den tiden da vi må trekke oss opp av senga etter luggen, eller viljen for dem uten hår. Søvnen er det mest naturlige når himmelen er svart som natta når vekkeklokka uler. Men vi kommer oss opp, nyter en varm dusj, før vi kler på oss og bakser oss ut i været for å gå på jobb. Og når døra åpnes kan det regne bøtter og spann og være glatt som en skøytebane. Bare turen til postkassa er et stunt med fare for beinbrudd. Bilrutene er like isete, og de må skrapes med skikkelig armkraft.

Eller det kan være snø. Dynger av snø som skal måkes og bæres bort fra inngangspartiet. Bilen må lettes for snøfonner og innen du sitter bak rattet, er du skikkelig svett og full av isbiter i håret.

Men vi som er født her oppe, vi har en slags pervers glede i å stupe ut i været, hamle opp med naturkreftene, for så å kunne nyte en varm kopp kaffe etterpå. Vi synes det er tilfredsstillende å komme oss på jobb, selv om det kan virke naturstridig. Vi krummer nakken.

Og helt ærlig liker jeg det mange morgener. Den motstanden som skal overvinnes. At jeg rekker å måke, skrape, komme ut av snøfonna, før jobb.

Men det jeg synes er en ekstrabelastning med å bo i dette landet, er den halsstarrige lutheranske holdningen at du skal lide og piske deg sjøl for å være fornøyd. I tillegg til alt dette nødvendige.

At du skal sulte deg. Spise for å leve, ikke leve for å spise. At du skal ut og trene og kjøre deg sjøl til du stuper for å være et vellykket menneske. Det holder ikke å gå tur eller trene yoga. Du skal svette, nesten dø, før det er bra nok. Og ikke skal vi nyte peiskosen og kakaoen heller. Nei, vi skal ut på hundre forskjellige aktiviteter. Hele tiden. Jo flere aktiviteter, jo mer vellykket. Uansett vær. Strene fra den ene til den andre. Klage over det. Ikke ha tid til å lage god mat som vi kan kose oss med. Nei, huff og atter huff.

Der, akkurat der, kjenner jeg at jeg har en latiner i meg. En som rister på hodet og sier: Nå nyter vi livet, dere! Akkurat nå.

 

Kommentarer til denne saken