– Bare en sigarettglo, ja, det kan bli en katastrofe

Det finnes mange skogsbilveier i Larvik kommune. Nå ber fylkesmannens skogsjef alle skogeiere å vurdere stenging av veiene på grunn av skogbrannfare. (Arkivfoto: Inger Lene O. Steen)

Det finnes mange skogsbilveier i Larvik kommune. Nå ber fylkesmannens skogsjef alle skogeiere å vurdere stenging av veiene på grunn av skogbrannfare. (Arkivfoto: Inger Lene O. Steen) Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Fylkesmannen i Vestfold henstiller til skogeiere om å stenge skogsbilveier inntil det kommer regn.

DEL

– Det er dessverre altfor mange bål og grilling, selv om det er sendt ut varsel om forbud. Folk rister på hodet og gir rett og slett litt f selv om brannmyndighetene advarer nesten daglig, sier skogsjef hos Fylkesmannen i Vestfold, Knut Ivar Løken.

Han understreker at man ikke skal ha mye fantasi for å se at skogbrannfaren er stor, og derfor anmoder de nå skogeierne i Vestfold, som eier mange av skogsbilveiene, om å stenge disse inntil videre. Dersom de ikke stenges fysisk, håper han de kan skiltes som stengt, og med informasjon.

– I hvert fall til det har kommet en god del regn. Mange av disse veiene har bommer i dag, men det er mange populære turområder som har åpne veier, og som ender i ettertraktede turområder og fiskevann. Vi vil gjerne beholde alle disse områdene. En sigarettglo, ja det kan bli en katastrofe, sier Løken.

Nå er det knusktørt i skogen – disse karene overvåker situasjonen for oss alle 

Enorme brannfeller

I Larvik kommune trekker han fram populære turområder som for eksempel ved Farris, og andre områder som ligger nær vann som folk ferdes ofte i.

Han har også noen råd som alle bør følge:

– På de innerste og de høyereliggende områdene i Svarstad er det ikke så lenge siden snøen gikk, og dette er foreløpig ikke de mest kritiske områdene. De største problemene finner vi der det er en del furuskog, og der det har vært skogsdrift i vinter og nå på våren.

Løken forteller om en kjempehøy aktivitet i Larvik, og hogstflater er ekstra tørre og her må man være ekstra varsom. Mange av disse områdene kan ligge tett på populære områder og kulturlandskap.

– Hogstområder er enorme brannfeller nå som det er så tørt. En sigarettglo kan være nok. Derfor er det så viktig at vi bevisstgjør både de som bruker naturen, og de som eier naturen. Brannmannskapene slokker både her og der, men de kan ikke drive og være barnevakter over alt.

(saken fortsetter under bildet)

EKSTRA FARLIG: Ikke kast for eksempel sigarettsneiper eller tenn engangsgriller i hogstområder. – Det er enorme brannfeller nå som det er så tørt, sier skogsjef hos Fylkesmannen i Vestfold, Knut Ivar Løken.

EKSTRA FARLIG: Ikke kast for eksempel sigarettsneiper eller tenn engangsgriller i hogstområder. – Det er enorme brannfeller nå som det er så tørt, sier skogsjef hos Fylkesmannen i Vestfold, Knut Ivar Løken. Foto:

LES OGSÅ: Nå stopper de med denne jobben – men ikke fordi de ikke gidder

– Fritzøe Skoger er flinke

Torsdag hadde skogsjefen i Vestfold et møte med ulike grunneiere der blant annet Fritzøe Skoger deltok.

Løken forteller at de har gode rutiner på dette, og blant annet har selskapet kategorisert sine områder etter fuktighet.

– Nå flytter de driften sin til de områdene der det er høyeste fuktighet, slik at risikoen skal bli mindre, mens de områdene som er tørre får stå i ro til det kommer nedbør. Fritzøe Skoger er flinke, berømmer Løken, og henstiller alle andre som driver både med veibygging og skogsdrift til å være like påpasselige.

PS! Østlands-Posten har ikke fått fatt i Christer Sandum i Fritzøe Skoger.

36-åringen ble pågrepet på jobben i Larvik etter Kongsbergs største brannkatastrofe: – Det var en fantastisk observasjon kvinnen gjorde

Hva gjør du?

De første minuttene av en brann er ofte utslagsgivende for den videre utviklingen av brannen. Derfor er det viktig at man handler raskt og riktig.

Hva gjør du? Meld brannvesenet, begynn slokkingen, bevar fatningen, sørg for grundig etterslokking og ta ingen sjanser.

■ Varsle brannvesenet på nødnummer 110. Fortell hvem du er, gi tydelig stedsangivelse. Forklar hvordan du kan kontaktes, og møt gjerne brannvesenet for å vise vei.

■ Begynn slokking med tilgjengelige ressurser. Brekk eller hogg et lite lauvtre på cirka to meter og fjern kvister nedenfra til du sitter igjen med en dusk i toppen. Dette er et særdeles effektivt redskap hvis den brukes som en feiekost på brennende organisk materiale. Børst og fei flammene tilbake i brannområdet. Ikke slå. Hageslange, hagekanner og bøtter kan gjøre nytte.

■ Bevar fatningen og fordel tilgjengelige ressurser på hver side av ildens flanker. Treng ilden ned som mot bunnen av en trekant til den er slokket.

■ Sørg for tilstrekkelig etterslokking og vakthold. Vær særlig oppmerksom om det er meldt om vind eller vindøkning.

■ Ta ingen sjanser. Skogbrannslokking er farlig arbeid. Ta aldri sjanser, og ikke opphold seg slik at flammene kan omringe deg.

Selv om du klarer å slokke branntilløpet, er det viktig at brannvesenet kommer til stedet for å foreta tilstrekkelig etterslukking.

Artikkeltags