Gå til sidens hovedinnhold

Fem gratis utdanninger starter i høst

Artikkelen er over 5 år gammel

– Å ta mer utdanning i voksen alder har gjort at jeg har bedre forståelse og dermed gjør en bedre jobb. En annen bivirkning er at jeg går opp i lønn.

Det sier Gunn Ask, helsefagarbeider fra Sandefjord, som i disse dager er i ferd med å avslutte en toårig deltidsutdanning i målrettet miljøarbeid ved AOF Telemark og Vestfold.

I september starter AOF opp med fem fagskoleutdanninger i Larvik og Skien. Det tas opp søkere helt fram til studiestart, men det er begrenset antall plasser og det er «førstemann til mølla» som gjelder.

Fagskolekonsulent Inger-Lene Flatin håper mange er interessert i å øke sin kompetanse.

– Fagskoleutdanning er en av mulighetene som helsefag- og barne- og ungdomsarbeiderne har til videreutdanning. Dette er korte og yrkesrettede utdanninger som varer fra et halvt til to år. Det er lagt stor vekt på å kombinere teori med praksis, og vi bruker dyktige fagfolk i undervisningen, forteller Flatin.

 

Dette er tilbudene:

Utdanningstilbudene er gratis for kvalifiserte søkere, men bøkene må betales selv. Tilbudene som starter i august og september er:

  • Kroniske sykdommer hos voksne og eldre, to år på deltid i Larvik.
  • Barn med særskilte behov, to år på deltid i Larvik.
  • Miljøarbeid rettet mot mennesker med funksjonsnedsettelse/utviklingshemming, to år på deltid i Skien.
  • Ernæring i pleie- og omsorgstjenester, ett år på deltid i Skien.
  • Omsorg for mennesker med nevrologiske lidelser, to år på deltid i Skien.

Tilbudet om å lære mer om barn med særskilte behov er nytt fra 2016.

– Vi har fått midler fra Utdanningsdirektoratet til 30 studieplasser. Direktoratet ønsker å stimulere til videreutdanning blant barne- og ungdomsarbeidere og assistenter med minst fem års praksis fra barnehage. Midlene er i denne omgang forbeholdt ansatte i barnehager. En klasse startet i Skien i februar, og de siste plassene legges i en klasse som starter i Larvik i slutten av august, sier Inger-Lene Flatin.

LES OGSÅ: Takket være roboten har Emil fått med seg mer skole på ei uke enn et helt år

LES OGSÅ: Lardal har beste NAV-kontor i Vestfold og Telemark

Gjør en bedre jobb

Gunn Ask, som jobber i en bolig for mennesker med utviklingshemming i Sandefjord, er svært glad for å ha lært mer:

– Jeg jobber mer fagbasert og målrettet på bakgrunn av kunnskap. Det har gitt meg mer glede i arbeidet og større forståelse for hva jeg gjør. Det holder ikke bare å være glad i mennesker. Mer kompetanse gjør at vi kan gi brukeren en bedre tjeneste med høyere kvalitet, sier Ask, og legger til:

– En annen bivirkning er at jeg går opp i lønn.

Fagskolekonsulenten har ofte hørt at studentene har lignende opplevelser som Gunn Ask.

– Tidligere studenter sier at videreutdanning fører til økt personlig og faglig utvikling. De begynner å reflektere mer. Det skjer mye når voksne mennesker med mye erfaring begynner på skolen igjen. Vår utdanning er veldig praksisnær. Det de lærer kan de ta med seg rett ut i jobb. Mange av våre studenter er godt voksne. Det viser at fagskoleutdanning har en viktig rolle for å støtte opp under livslang læring og behov for omstilling i næringslivet og offentlig sektor, sier Inger-Lene Flatin.

Både Ask og Flatin er tydelige på at videreutdanning krever en innsats.

– Det kommer ikke av seg selv, det må gjøres en innsats. Etter fullført og bestått eksamen får elevene sine fortjente vitnemål, sier Inger-Lene Flatin.

 

AOF Telemark og Vestfold

Tilbyr ulike kurs og utdanninger, og har tilbudt fagskole siden 2009.

Har per i dag 12 ulike fagskoleutdanninger som e rgodkjent av NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen).

AOF har aktuelle fagskoletilbud rettet mot voksne med fullført videregående skole eller erfaring fra yrkeslivet.

En fagskoleutdanning er en utdanning fra et halvt til to år, og er et fullverdig alternativ til universitets- og høgskoleutdanning.

Kilde: aof.no/telemark/

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.