Gå til sidens hovedinnhold

Gjetter du hvor det var varmest, regnet mest og hvor det var kaldest? Ikke kikk først, da

Artikkelen er over 3 år gammel

Ingenting er så lett å få i gang en samtale om som været, men det er trolig ikke noe som det er like lett å glemme heller. Husker du været i 2017?

– God dag. Da var det på'n igjen med snø!

Sa naboen min denne uka. Akkurat som jeg har sagt «Det har regnet mye denne måneden», og fått i gang samtalen, uten å trenge en parodi à la Leif Juster om hvor normalt det hadde vært.

Vi har tatt et dypdykk i meteorologisk institutts database for 2017 og funnet fram til toppene og bunnene, og litt morsomme værfakta fra året som gikk.

Vet du forresten hvor mange ganger vi skrev at det var sendt ut OBS-varsel på grunn av fare for mye vær?

Tallet er 18 hvis vi søker i bare titler, enten det var vind, snø, regn eller til og med skogbrannfare.

Fra skogbrann til flomvarsel

Det siste er faktisk litt morsomt, eller ironisk om du vil, men skogbrannfarevarsel ble sendt ut 19. juli i år, og skogbrannflyet var på vingene for å følge med.

Det var etter en mot normalt våt juni, men en tørr juli. Og etter skogbrannfaren ble de som ønsket seg mer regn bønnhørt, i hvert fall hvis vi legger meteorologenes målestasjon nummer 27800 i Hedrum til grunn. August, september og oktober fikk 144 millimeter regn mer enn normalen. Da ble det da også sendt ut flomvarsel fra fylkesmannen med oransje farenivå, og høynet beredskap.

Den mest regnfylte dagen i Vestfold på høsten kom nettopp i Hedrum da det regnet 62,5 millimeter på 24 timer den 25. oktober, og totalt sett var åtte av 12 måneder over normalen.

Her er forresten topp fire våte dager:

■ 62,5 mm 25. okt.

■ 55,5 mm 29. april

■ 54,0 mm 8. juni

■ 52,5 mm 2. okt.

I løpet av 2017 ble det til sammen 1252,6 millimeter for innbyggerne øst for Lågen, nest mest i Vestfold etter målestasjonen på Melsom i Stokke, som summerte opp 1279,6.

Men den mest regntunge dagen i hele fylket fant vi i Larvik 29. april da det kom hele 65 millimeter, men verdiene som er målt er ikke helt fullstendige på alle stasjoner.

(Saken fortsetter under bildet)

25,2 på det meste

Det var noen varme dager også i 2017, men det mange kanskje sitter igjen med er spørsmålet om hvor det ble av badetemperaturene. De lot nemlig vente på seg, og mange hutret seg gjennom lave temperaturer også midt i juli, som liksom skulle være høysesongen i det våte element.

25,2 grader ble den høyeste målte temperaturen på en målestasjon i drift i Larvik kommune i 2017. Det skjedde på målestasjonen i Tjølling 1. juli. På svabergene på Svenner ble rekorden 23,9 grader.

Varmest i Vestfold var det i Sande hvor det ble målt 27,6 grader 23. juli. Og 18. juni skjedde det noe sjeldent, da Vestfold var varmest i landet: Dette sa vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe om varmeperioden rundt 18. juni:

– Det er ikke ofte at Vestfold-byene er varmest i landet. Vanligvis er det innlandsbyene som Drammen og Kongsberg som er varmest, men i Vestfold i dag har det virkelig vært helt fantastisk vær.

(Saken fortsetter under bildet)

11,5, men ingen målinger i Lardal

Kaldt var det faktisk ikke mye av i Vestfold, selv om det ble målt 21 minusgrader ved Lauvkollmyr i Sande i 5. januar i år.

Kaldest i Larvik kommune var det også denne dagen, da målestasjonen i Tjølling målte 11,5 grader under nullstreken.

Vi er imidlertid ganske sikre på at det var langt kaldere i Lardals dype skoger i løpet av året, men i meteorologenes database er det ingen tall for kommunen som nå er historie.

(Saken fortsetter under bildet)

Her er til slutt noen fakta du kan ha med deg til du treffer noen naboer eller andre halvkjente de neste dagene, og trenger litt værfakta å snakke om i Larvik:

8 av 12 måneder i 2017 hadde en dag med under null som minimumstemperatur, alle unntatt juni, juli, august og september. Det er imidlertid ikke hele bildet. Det var nemlig bare 1. mai som hadde minusgrader i den måneden. Den første dagen i oktober med blå grader var den 10, og den neste kom ikke før 31. oktober.

4 av 12 måneder hadde en dag med under null som maksimumstemperatur – januar, februar, november og desember. Det var imidlertid bare 14 dager i hele 2017 som maksimumstemperaturen ikke krøp over nullstreken, og ingen mellom 14. februar og 30. november.

Det som er trist er at månedene i 2017 i snitt var varmere enn normalen, med unntak av de tre månedene vi kanskje ønsker oss litt ekstra varme – midt på sommeren.

Så er et bare å krysse fingrene for 2018 blir bedre

Ha et godt værår i 2018! Et over normalt godt år, faktisk.

Fikk du med deg disse værsakene?

Norge blir varmere: Klar for sommertemperaturer på 40 grader?

Dette værvarselet får meteorologene til å klø seg i hodet

Har du opplevd dette? Her er tipsene for at du ikke skal miste førerkortet

■ Og husker du denne? Tallene du ikke vil tro: Det regnet klart mest på onsdager

Kommentarer til denne saken