Her er treneren LHK bør sikre seg – hvis klubben er ærlig om hva de har råd til

AKTUELL? Kan Larvik HK være en overkommelig jobb for denne familiemannen fra Svelvik, slik at han blir fristet til å bli håndballtrener igjen? Her fra cupfinalen i Oslo Spektrum i 2017. (Arkivfoto: Torstein Bøe / NTB scanpix)

AKTUELL? Kan Larvik HK være en overkommelig jobb for denne familiemannen fra Svelvik, slik at han blir fristet til å bli håndballtrener igjen? Her fra cupfinalen i Oslo Spektrum i 2017. (Arkivfoto: Torstein Bøe / NTB scanpix) Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

En trener som vet hva som skal til for å slå den regjerende mesteren, og som attpåtil bor i Vestfold, bør være LHKs soleklare valg med tanke på neste sesong.

DEL

KommentarDa Geir Oustorp ble ansatt som assistenttrener for Tor Odvar Moen fantes det allerede en felles forståelse om at han skulle overta som hovedtrener i Larvik Håndballklubb den dagen Moen ga seg. Han skulle føre tradisjonene videre i jakten på mer suksess i Europa.

Problemet var bare at det allerede knaket i LHK-fundamentet den siste sesongen Moen var trener. Pengene var borte, spillerstallen tynnere og trolig var det bare styret som visste hvor alvorlig situasjonen var.

Ved ansettelsen av Oustorp var det i full enighet om at LHK skulle tilbake på toppen etter seriesølv og cupfadese. Den nye treneren ble forespeilet satsing og nye spillere.

Fikk ingen av spillerne

Østlands-Posten kjenner til at Oustorp jobbet med flere forsterkninger, men alt strandet på at klubben likevel ikke hadde økonomi til å hente spillerne Oustorp ønsket seg. Det ble jobbet iherdig i kulissene for at Heidi Løke skulle returnere til Arena allerede foran denne sesongen, og det var nær en løsning.

Andrea Rønning har bekreftet at hun var på vei til Larvik allerede i fjor sommer, men endte opp i Fredrikstad da LHK likevel ikke hadde råd.

I stedet for flere forsterkninger med erfaring, måtte LHK ha kronerulling for i det hele tatt overleve som klubb i mai i fjor. Og før jul var det en ny kritisk situasjon der det ble signalisert at alt kunne gå galt me tanke på elitelisens.

Til slutt ble det nok for Oustorp, som mistet troen på prosjektet «tilbake til toppen», samtidig som kjemien og stemningen i LHK har surnet kraftig siden seriestart.

Når LHK nå skal ut og finne en som på lang sikt kan bli ny hovedtrener, er det viktig at klubben er helt ærlig på hvor alvorlig situasjonen er og hva de har råd til.

I mine øyne er det tre kandidater til hovedtrenerjobben neste sesong som er mer aktuelle enn andre. Det er med mindre man skal hente noen fra utlandet, eller drømme om at for eksempel Ole Gustav Gjekstad vil avbryte det han har startet i Kristiansand, for å vende hjem.

Rett – avstand, rett mann?

Nei, LHK bør gjøre det de kan for å få fatt i en trener som bor i Svelvik i Vestfold, og som denne sesongen har fri fra treneryrket. Kenneth Gabrielsen er mannen som forrige sesong sørget for at Vipers tok seriegull etter 13 strake titler for LHK. Han vet alt om hva som skal til. Hvilket arbeid som skal legges ned. Hvordan unge spillere skal prestere.

Allerede i 2015 ble han kåret til årets trener i eliteserien, da Glassverket tok sølv bak LHK – med Emilie Christensen og Guro Rundbråten i spillerstallen.

I fjor fortalte han åpenhjertig at han ikke kunne fortsette å pendle 30 mil til Kristiansand – med tanke på familien. Han sa rett ut at han ønsket å være en god far og ektemann.

Avstanden fra Svelvik til Larvik er ni mil. Det betyr at Gabrielsen kan bo hjemme hele uka, og hvis han har fått tilbake lysten på å være håndballtrener kan LHK være perfekt nå – med samling i bånn i stedet for titler å forsvare. Det er også HVIS LHK har råd til å gi ham rammebetingelser hvor det er mulig å utvikle spillerne – og er helt ærlige på hva det er mulig å få til.

Han har allerede Guro Rundbråten, Alma Hasanic Grizovic, Emilie Christensen, Mari Molid, Heidi Løke, Andrea Rønning, Dorthe Groa og Maria Hjertner. Pluss en god del lovende spillere med litt erfaring.

ANDREVALG: Tore Johannessen har trent Tertnes siden 2006, ed gode resultater tross dårlig økonomi og stadig utskifting av spillere. (Arkivfoto: Skjalg Ekeland, Bergensavisen

ANDREVALG: Tore Johannessen har trent Tertnes siden 2006, ed gode resultater tross dårlig økonomi og stadig utskifting av spillere. (Arkivfoto: Skjalg Ekeland, Bergensavisen

To andre, gode muligheter

Dersom Kenneth Gabrielsen ikke er aktuell, er treneren på benken til kveldens motstander Tertnes trolig drømmemannen. Tore Johannessen har vært Mr. Tertnes i mange år. Bygget opp og mistet alle gode spillere til utlandet. Bygget opp igjen, og samtidig kjempet en tøff kamp mot andre klubber med langt bedre økonomi.

Tore Johannessen vet alt om lagbygging og spillerutvikling og har trent Tertnes siden 2006! Laget har seks seriebronse, sluttspillsølv og cupsølv i denne perioden.

Spørsmålet er hva LHK skal lokke mannen med, for å få ham over fjellet. En like dårlig økonomi som i Tertnes er liksom ikke all verden når skapet er fullt av pokaler og alle forventer å vinne flere.

GOD KANDIDAT: Tonje Larsen har all utdanning som skal til for å være eliteserietrening, og masse erfaring som spiller. Men vil LHKs tidligere forsvarsdronning tilbake allerede nå?

GOD KANDIDAT: Tonje Larsen har all utdanning som skal til for å være eliteserietrening, og masse erfaring som spiller. Men vil LHKs tidligere forsvarsdronning tilbake allerede nå? Foto:

Den tredje og siste kandidaten pr. i dag er Tonje Larsen. LHKs forsvarsdronning gjennom mange år har rukket å være assistenttrener, før hun tok over Flint-damene for å få mer erfaring som hovedtrener. Hun har all formell trenerutdanning og all erfaring i verden som spiller.

Spørsmålet er om Tonje vil, eller om det er litt for tidlig å komme tilbake til LHK for å røske opp.

Må ta tak i det fysiske

Uansett hvem som blir ny LHK-trener er det et par ting det gjelder å ta tak i. Oustorp har tilbakevist spørsmål om at LHK er for dårlig trent denne sesongen.

Fra mitt ståsted er det imidlertid ingen tvil. Når en ung keeper på rekruttlaget, som er en svært seriøs og ung idrettsutøver, slår mange av utespillerne i en cooper-test, burde alarmklokkene ringe. Da er det ikke lov for spillerne å trekke på skuldrene.

Fysisk trener Tom Kristiansen sluttet etter forrige sesong, etter å ha gjort LHK til et av Norges best trente lag i mange år. Årsaken skal ha vært at LHK endret ukedag for felles fysiske økter. Da Gro Hammerseng-Edin holdt en tårevåt takketale for Tor Odvar i Arena etter forrige sesong, var hun krystallklar på at Tom var den beste fysiske treneren hun noen gang hadde hatt.

Inn kommer også Heidi Løke som sjefspisker. Hun kommer ikke til akseptere en eneste unnasluntring i et eneste løp eller løft.

For LHK vil det også være gull verdt å trekke inn Gro og Anja Hammerseng-Edin direkte inn i støtteapparatet. De to viste et hjerte for klubben under redningsaksjonen i fjor, har bøttevis med erfaring, ikke minst har Anja fått en stor stjerne i mentalt arbeid.

Med en ny hovedtrener på plass, som i tillegg kan skape litt bedre klima mellom støtteapparatet og spillergruppa, som kan få inn litt mer humør og trygghet enn det som har vært tilfelle, kan LHK bli noe mer enn nummer fire-fem i eliteserien og sist i EHF-cupen, igjen.

Høres det ut som en spennende mulighet, Kenneth Gabrielsen?

PS! I kveld kan du se LHK-Tertnes direkte på op.no, hvis du ikke har anledning til å være i Arena, i det som blir en helt spesiell kamp på flere måter, når Lene Rantala leder LHK. Studiosendingen starter 18.10.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags