Gå til sidens hovedinnhold

Larviks landbruk tjener på ny teknologi

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Verden endrer seg, og det gjør også norsk landbruk. Moderne, norsk agroteknologi er fremtiden som kan sikre fremtiden til bøndene i Larvik. Men hvordan?

Få av mine venner er bønder. Når de kommer på besøk til oss på gården på Halle kommer det ofte en del merkelige, og egentlig litt gammeldagse spørsmål om «livet på landet». Min opplevelse er at norske bønder er mye mer moderne og teknologiske enn folk utenfor sektoren er klar over. Norske bønder har alltid omstilt seg og tatt nye metoder i bruk. Det handler egentlig ikke om man er positiv eller negativ til nye løsninger, men at det er en dyd av nødvendighet for i det hele tatt å overleve i bransjen. Det er få bransjer i Norge som er like gode på å forandre for å bevare.

Vestfold er også i en unik posisjon, fordi mine kolleger i landbruket her allerede bruker mye teknologi, og det er mye av grunnen til at de er så produktive. Landbruket er en av landets viktigste distriktsnæringer, og sysselsetter også mange her i Larvik. Men verden har alltid og vil alltid endre seg, det samme gjelder landbruket. I løpet av de siste 50 årene har 3 av 4 gårdsbruk lagt ned driften. Samtidig har vi blitt mer produktive. De siste 10 årene har norsk jordbruk hatt en vekst i brutto arbeidsproduktivitet på 1,7 prosent per år. Gjennomsnittlig vekst for resten av Fastlands-Norge var 0,9 prosent per år i samme periode. Så vi kan trygt si at norske bønder leverer varene.

Parallelt med dette ser vi at markedet endres. Vi spiser mer frukt og grønt, og bruken av sukker og rødt kjøtt går ned per person. Etterspørselen synker etter produkter vi selv produserer, som melk og poteter, men øker på varer som vi må importere, som ris, mais, soya, mango og avokado. Dette er norske, så vel som internasjonale trender.

Distribusjonen endres også. Vår digitale hverdag gjør at bonden kan kutte ut mellomledd, kommunisere direkte med forbruker, og selge direkte til forbruker. Her i Larvik er vi for eksempel mange som handler av Reko-ringen og den typen direktemarkeder er et tydelig signal fra forbrukerne, som er villige til å betale mer for å kjøpe direkte fra kilden. Netthandel og levering på døra øker også i matvaremarkedet. Dette utfordrer selve grunnstrukturen i den norske verdikjeden for mat.

De senere årene har flere norske bønder også sett muligheter i nye innovative og teknologiske løsninger i landbruket. Disse løsningene har gitt grobunn for flere bedrifter innen landbruksteknologi eller agroteknologi (agritech), en næring som er i ferd med å bli et av verdens raskeste voksende markeder.

Så hva kan vi gjøre for å posisjonere oss på feltet her i Larvik og bidra til å sikre norsk landbruk og norske bønder i en moderne verden?

Mange bønder er allerede på ballen, som gjengen bak Avisomo som planlegger og installerer vertikalt landbruk, eller Saga Robotics, som ga oss roboten de fleste i landbruket kjenner, både i Norge og internasjonalt, lille Thorvald. Eller N2 Applied, som har utviklet en maskin som produserer kunstgjødsel med basis i nitrogen fra kumøkk. Eller 7sense fra Vestfold, som blant annet lager sensorer som forhindrer både matsvinn og unødvendig bruk av vann, og gjør overvåking av en rekke prosesser på gården mye enklere.

Vi trenger flere sånne. For å få til det må vi ta noen viktige grep. Derfor ønsker jeg meg et «katapultsenter» for landbruksteknologi til Vestfold, der bedrifter kan utvikle, teste og simulere sine ideer, produkter og prosesser. På dagens katapultsentre får man enkel og rask tilgang til internasjonal ledende testinfrastruktur og kompetanse. Katapultsentrene er et spleiselag mellom staten og bedriftene, som betaler 50 prosent hver. Dette bør landbruket også få tilgang til.

Jeg gleder meg til vi kan erstatte den gamle traktoren vår med en mindre kostbar, elektrisk og selvkjørende en. Aller helst en som er utviklet i Norge, som skaper norske arbeidsplasser og kutter utgiftene for bøndene her i Larvik. God sommer, og husk å kjøpe lokale matvarer!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.