Gå til sidens hovedinnhold

Bevæpning må behandles

Artikkelen er over 5 år gammel

Lederen av Larviks 17. mai-komité, Aps Bente Seierstad, bruker sin rolle til et politisk utspill mot den generelle bevæpningen av politiet. Utgangspunktet er et utspill der politiet oppfordres til diskré våpenbruk på nasjonaldagen. Men den generelle problematikken er viktigere. Politiets generelle bevæpning kan fort bli permanent. Det er en bekymring vi deler med Seierstad.

Politiets generelle bevæpning trådte i kraft i november i fjor. Nylig ble instruksen forlenget fram til 7. juni. Instruksen er ikke behandlet i Stortinget. Det er justisminister Anders Anundsen som har gitt tillatelse til bevæpningen, blant annet basert på den nåværende trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste.

Det går skarpe politiske skillelinjer mellom de som ønsker en permanent bevæpning av politiet, og de som mener norsk politi kan utføre vanlig oppdrag uten våpen. Også blant landets politifolk er det delte meninger, selv om en undersøkelse i 2013 viste at ingen av landet politimestre ønsket det. Østlands-Posten mener norsk politi har lite å tjene på en generell bevæpning, men vi aksepterer at det er argumenter både for og imot. Det som vil være uakseptabelt er en snikinnføring. Snart har bevæpningen vart et halvår – da begynner det å ligne på en normalsituasjon.

Norsk politi er blant de beste, og mest skolerte, i verden. Prinsippet om at våpen kun skal brukes når det er absolutt nødvendig ligger fast. Det har ikke endret seg siden politiet begynte å bære våpen i november. Statistikk P4 har samlet inn viser at våpen kun er trukket 14 ganger etter den nye instruksen, noe som ikke innebærer en økning. Samtidig er det god grunn til å tro at den trenden vil endre seg, om bevæpningen fortsetter. I Sverige, der det har vært bevæpning siden 1965, avfyrer politiet skudd seks ganger så ofte som i Norge.

Flere politikere etterlyser nå en generell stortingsbehandling av dagens situasjon. Det er soleklart at våre folkevalgte snarest bør få anledning til å vurdere den nye praksisen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.