Gå til sidens hovedinnhold

Spill med åpne kort

Artikkelen er over 4 år gammel

ØPs leder oppfordrer IKEA til å fortelle Larviks befolkning akkurat hva de vet om de planene for tomta på Danebo.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det er nå over fire år siden Miljøverndepartementet ga et etterlengtet klarsignal til at møbelgiganten IKEA kunne få etablere seg på Danebo, akkurat på grensen mellom Larvik og Sandefjord. Selv om det den gangen var noen få kritiske røster til dispensasjonen som ble gitt, ble avgjørelsen stort sett tatt imot med jubelrop fra både befolkning, politikere og næringslivet. Kraften i merkevaren IKEA, 300 nye arbeidsplasser og store synergieffekter ga merkbar ny optimisme i vårt distrikt.

På det tidspunktet var 2015 lansert som åpningsåret. Det har siden blitt utsatt flere ganger. Onsdag varslet IKEA i en pressemelding at planene nok en gang er utsatt, denne gang på ubestemt tid. I dagens avis har vi spurt IKEA hva de egentlig planlegger på Danebo. Og svaret virker til å være at de ikke vet, selv om de forsikrer at det ikke ender opp som kun et hentelager. Om det ender med 0, 20 eller 300 arbeidsplasser er nå helt i det blå.

I en tid der folks handlevaner er i voldsom endring er det helt naturlig at IKEA ser seg nødt til å utvikle nye konsepter. Hvis IKEAS egne konklusjoner indikerer at det ikke er liv laga for et gigantisk varehus på Danebo, må selvsagt avgjørelsen respekteres. Men med tanke på hvor mange gode krefter i vårt lokalsamfunn som har kjempet IKEAs sak, må det være lov å ønske at det spilles med åpne kort.

Så sent som 4. oktober i år avviste IKEA kontant en rykteflom i distriktet om at planene på Danebo var skrinlagt for godt. Sju uker senere kommer meldingen om at prosjektet er utsatt på ubestemt tid. Det er altså god grunn til å tro at selskapet til enhver tid vet mer om sine egne planer, enn det de faktisk forteller offentligheten.

Les svaret fra IKEA på denne lederen her.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.