Gå til sidens hovedinnhold

Bare prat, politikere!

Artikkelen er over 6 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det var ikke plass til en ekstra stol på Bøkeskogen eldresenter mandag kveld da pårørendegruppa ved Yttersølia sykehjem og ØP inviterte til folkemøte med byens førende politikere.

Det ble et sjeldent sterkt valgmøte. For historiene som ble fortalt gikk rett inn i hjerte og sjel hos både tilhørere og politikere. Noe annet kan vi ikke tro. For når Oddvar Karlsen, staut og stolt beboer på Yttersølia, og klar i hodet, forteller at han må gjøre i buksa i ventekø for å komme på toalettet, så blir vi stille alle sammen.

Se video av Oddvar Karlsen

Eller når Lars Ole Næss, kjent mann i by'n, og selv rammet av kreft sist vinter med amputering av beinet som eneste redning, sier til politikerne rett ut at de bør skamme seg for måten de behandler kommunens eldre på.

For selv kan han ikke lenger komme seg opp de tre etasjene til sin 90 år gamle og nesten blinde mamma for å hjelpe til. Alt mens hun står i en sykehjemskø som er blitt tryllet bort ved hjelp av korttidsplasser og påståtte råd til folk om ikke å søke. For vitnesbyrd, høylytte rop og tilløp til pipekonsert fra salen fortalte at omsorgssjef Karen Kaasas beskrivelse av ventelister bare er troverdige på hennes eget kontor.

Se video med Lars Ole Næss

Og engasjerte larviksfolk, det var seg pårørende eller folk med bakgrunn i eldreomsorgen, fortalte villig vekk om uverdige forhold. Alt mens politikerpanelet nikket og sa seg enig i beskrivelsene. Og at at det må gjøres noe.

Men – penger kunne de ikke love. I hvert fall ingen summer. Det er forståelig, for da må noe prioriteres bort, og det er ikke lett. For skal det monne, skal det bli mange nok hender, det være seg pleiere eller annet personell, så må rammene økes. Bl.a. ble det anslått fra omsorgssjefen at 1 ekstra på vakt på hver avdeling døgnet rundt vil koste 80 millioner. Og den halve summen hvis man ikke ruster opp på natt.

Det er imidlertid konkrete svar, tiltak og tallfesting velgerne vil ha. Det er en ærlig sak hvis politikerne ikke vil prioritere omsorg så det monner, og da nødvendigvis på bekostning av skole. Men det holder ikke å gjøre som nå, nikke medfølende og prate bort problemet i runde vendinger som ikke er verdt noen verdens ting.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.