Gå til sidens hovedinnhold

Det er alles ansvar

Artikkelen er over 4 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det er nærmest med vantro en leser hva som foregår i fellesnemnda Lardal-Larvik om dagen. Det hagler med meldinger, noen ropt ut i åpent lende, andre hviskende i korridorene, noen rett fram i form og innhold og – som Arbeiderpartiets André Lysnes valgte, en ironisk melding på Facebook om opplevelsen han hadde på siste møte, avholdt denne uka.

Om formen er forskjellig, så er innholdet entydig – det er et elendig samarbeidsklima, tonen i diskusjoner er utrivelig, ja stemningen er åpent blitt karakterisert som rett ut ubehagelig. I tillegg brukes det mye tid på å diskutere hva man egentlig skal ta opp og behandle.

Uansett – det virker som om vi her har et utvalg som ikke bare er ute av kurs på flere områder, men som ikke har en kurs å seile mot overhodet.

Det er selvfølgelig ille. Ansvaret kan sikkert fordeles på flere. Selv om dette er et utvalg som er opprettet i påvente av den kommende kommunesammenslåingen, og det derfor ikke er erfaring med hvordan det skal fungere, så virker det underlig og unaturlig at man ikke i forkant av møtene har klarlagt hvilke saker som skal behandles. Hadde så vært gjort, hadde man i hvert fall sluppet diskusjoner om nemnda skal mene noe om saken, og som nå har skjedd – at saker sendes til Fylkesmannen for lovlighetskontroll.

Les mer: André Lysnes skrøt voldsomt av politikerkollegene på Facebook – tror du han mente det?

En helt annen sak, som det burde være helt unødvendig å påpeke, er at alle selvfølgelig har et selvstendig ansvar for at oppførsel og tiltaleform er på en høvelig måte i slike sammenhenger. Med de rapportene som er gitt, er det neppe tilfelle i fellesnemnda.

Det er ikke første gang at politikernes væremåte og forholdet til administrasjonen er blitt tatt opp. Og det er tidligere blitt advart at mot at det som skjer skader Larviks omdømme. Nå er det slått fast en gang for alle. For når Per Inge Hjertaker i firmaet Headvisor AS, som er hyret til å bistå i den kommende rådmannsansettelsen, i en mail til sin oppdragsgiver forteller at aktuelle kandidater trekker seg fra prosessen med bakgrunn i uro i kommunen, så er det ytterst alvorlig.

Les mer: Rådmann-kandidater trakk seg – skylder på «uro i kommunen»

Utfordringene er tatt opp tidligere, men bedringen har uteblitt. I ØP har vi brakt ut til offentligheten mange av disse sakene. Og fått kritikk for det, for at vi i så måte bidrar til å skape denne uroen. Det ville vært ille hvis vi gjennom vår journalistikk skaper et bilde som ikke er i samsvar med virkeligheten. Det er neppe tilfelle. De siste hendelser i fellesnemnda er et bevis på det.

Medisinen er neppe mindre offentlighet, lukkede prosesser og å «pynte brura» i forhold til rådmannsansettelse. Uvesenet rundt væremåte må tas tak i og løses. Og selv om dette på mange måter er et ledelsesansvar, og at man trolig trenger profesjonell hjelp utenfra for å finne veien ut av myra, så bør alle begynne med seg selv og se på sin egen oppførsel. 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.