Gå til sidens hovedinnhold

Hurra for kronprinsparet!

Artikkelen er over 3 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Dessverre er det meldt rufsevær på morgenkvisten, men det bør ikke legge noen særlig demper når kronprinsparet ankommer Stavern torsdag. Ikke bare på en kjapp visitt, men for å bruke hele dagen i Larvik kommune. Fra nettopp Stavern i sør og til Kjærra i Lardal i nord.

Det er lagt opp til et flott program, og det er bare å håpe at flest mulig møter opp der Haakon og Mette-Marit ferdes, og dermed skape en flott ramme rundt besøket.

Besøk fra kongefamilien settes det alltid stor pris på. I Norge er vi heldige som har en kongefamilie som ikke har distansert seg fra folket, men som er en del av oss. Det tror vi er en av årsakene til at monarkiet fortsatt står så sterkt i landet.

I forbindelse med kong Haralds 80-årsdag i 2017 utførte Norstat en undersøkelse for NRK, og den viste at 81 prosent av befolkningen støtter monarkiet. Den samme undersøkelsen viste at det faktisk er de unge som er mest positive. En årsak til det kan selvfølgelig være at nettopp kronprinsparet står sterkt i denne aldersgruppen.

Det er alltid en stor begivenhet når kongefamilien kommer på besøk rundt om i Norge. Over det ganske land så leites det nok etter historier og linker til sitt lokalmiljø og kongefamilien. I Larvik er disse båndene sterkest i forhold til kong Olav som var kadett i Leiren i Stavern fra 1921–24.

Det aller mest synlige tegn finner vi imidlertid i Herregårdsbakken, der Kongeinskripsjonene er en viktig del av byens historie. Der finner vi navnene og tilknyttede inskripsjoner fra seks konger hogget inn i fjellet. Fra den eldste, Christian V fra 1685, og til den nyeste fra 1971, da Kong Olav V gjestet byen i forbindelse med byens 300 års jubileum og skrev sin signatur på fjellveggen med kritt 29. september.

De siste årene er det sendt flere henvendelser inn til den kongelige residens i hovedstaden med sterke og hjertelige ønsker om også å få vår kjære kong Haralds navn på stedet, uten at det har lyktes å lokke majesteten ned til oss.

Og hvis vi tillater oss en folkelig tilnærming til det forestående besøket, så vil vi på vegne av hele byen og kommunen forsiktig anmode kronprins Haakon om han kan hviske sin far i øret at de så gjerne vil ha et besøk nede i Larvik. Bare for en liten signatur på fjellet der kongene før ham har skrevet sine navn.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.