Gå til sidens hovedinnhold

Løsning på Kristin-saken?

Artikkelen er over 6 år gammel

ØP MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den kom svært overraskende i går formiddag, meldingen om at Vestfold politidistrikt hadde pågrepet en person i forbindelse med drapet på 12 år gamle Kristin Juel Johannessen på Mørk i Hedrum i august for 16 år siden. Lite hadde før dette tydet på at politiet hadde nye opplysninger som kunne føre til at en mulig drapsmann kunne pågripes.

Det var nye DNA-analyser av gamle bevis som førte til at politiet kunne pågripe den 38 år gamle mannen som i 2002 ble frifunnet i lagmannsretten. Før det hadde Tingretten dømt mannen til 12 års fengsel for Mørk-drapet.

For bare fire måneder siden brakte Østlands-Posten et stort intervju med ekteparet Roar Juel Johannessen og Anne Langås, foreldrene som mistet sin datter ved Goksjø 5. august i 1999.De fortalte om de tragiske opplevelsene, om følelsene, men også om kampen for å komme til bunns i hva som egentlig hadde skjedd denne sommerkvelden. Det nitide arbeidet har blant annet ført til at Roar Juel Johannessen har finlest 4.000 sider med dokumenter for om mulig å finne et svar på de mange ubesvarte spørsmålene. I mars i år hadde det gått fem måneder siden han på nytt hadde fattet håp.

For det var da politidirektør Odd Reidar Humlegård uttalte at han ville opprette en egen gruppe som skulle gå inn og etterforske alvorlige uoppklarte saker på nytt. I går kom det første resultatet av dette viktige politiarbeidet.

På pressekonferansen uttalte politimester i Vestfold politidistrikt, Christine Fossen, at det ble gjennomført en omfattende etterforskning i tiden etter drapet, men at den skyldige aldri ble straffet. Saken var nå blitt tatt opp igjen på lokalt nivå, og onsdag klokken 18.55 gikk man til pågripelse av en nå 38 år gammel mann fra Larvik. Han er igjen siktet for forsettlig drap på Kristin Juel Johannessen. Men fremdeles hevder han sin uskyld.

16 år er selvfølgelig altfor lang tid å bruke på en etterforskning av en drapssak. Men samtidig er det viktig å legge merke til at det skal være ny metodikk på allerede eksisterende bevis som har ført til gjennombruddet. Dette viser viktigheten av at politiet valgte å åpne for nye gjennomganger av uløste drapssaker.

Politiet i Larvik og Vestfold understreker at drapssaken aldri har vært lagt helt bort. Men det er liten tvil om at det utrettelige arbeidet Kristin Juel Johannessens far har bidratt med i disse 16 årene, også kan ha ført til et gjennombrudd i etterforskningen.

Bistandsadvokat John Christian Elden berømmer Roar Juel Johannessens innsats. Han tror saken ville forblitt uløst hvis familien ikke hadde presset på. En eventuell rettssak vil kunne gi oss et endelig svar.

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.