Gå til sidens hovedinnhold

Når øksa svinges

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er ikke bare ute i naturen det har blåst opp til høstlige stormer om dagen. Inne i de kommunale korridorer har det langt fra vært vindstille, og det velbrukte uttrykket at det blåser på toppene har til de grader vist seg å stemme.

Les mer: Læreren skulle ikke være alene med elevene

Først da ØP skrev om forholdene på en av kommunens skoler der det i lengre tid har vært uro rundt en lærer og egnethet, som kulminerte med en fysisk handling mot en 1.-klassing. I kjølvannet av denne episoden er det avdekket flere forhold, ikke minst når det gjelder hvordan både skolens og kommunens skoleadministrasjon har håndtert dette på ledelsesnivå.

Les mer: Vil ha svar etter at faren lå død i seks dager i leiligheten

Her skal en beboer (68) ha ligget død i seks dager uten å bli oppdaget 

Denne uken skrev ØP om den triste hendelsen på Bøkeskogen eldresenter der en 68-årig beboer lå død i seks dager på sitt rom før han ble funnet. Mannen bodde i en av senterets omsorgsleiligheter, der det ikke er automatisk oppfølging fra hjemmetjenesten, men gitt i vedtak ut fra behov. På lik linje med mennesker som bor hjemme.

Begge sakene opprører lokalsamfunnet. Det handler både om enkeltskjebnene, men også om hvordan systemene, her både skole og helse/omsorg, har håndtert sine viktige oppgaver. Det er da også satt i gang granskinger på et overordnet nivå, både av kommunen og Fylkesmannen.

At også de folkevalgte reagerer og vil ha informasjon, er både naturlig og riktig. De er våre ombudsmenn, og har både behov og rett på relevant informasjon.

De sterke reaksjonene som nå kommer fra flere politikere rundt det de mener er mangelfull informasjon fra administrasjonen, forteller at det er stor forskjell i virkelighetsoppfatning rundt informasjonsplikt og nivå.

Dette er ikke heldig, og forteller om manglende tillit begge veier. Det kan virke som resultatet er at administrasjonen ofte holder kortene for tett til brystet. Dessverre tror vi det er et element av frykt som ligger til grunn, og det er svært uheldig for lokalsamfunnet.

Les mer: – Kaasa og Norder må gå

Men når Fremskrittspartiets gruppeleder Per Manvik i full offentlighet mener at kommunalsjefene Karen Kaasa og Jan-Erik Norder nå bør forlate sine stillinger, så går han langt over streken i hvordan kommunalt ansatte bør behandles av sin arbeidsgiver. Det er oppsiktsvekkende at så gjøres når nettopp de utløsende sakene er under gransking. Det er godt mulig det som avdekkes bør få følger, men i anstendighetens navn bør man vente med å avsi dom før alle har fått sagt sitt og behandlingen er avsluttet. At ordføreren innkaller til ekstraordinært formannskapsmøte allerede fredag som en følge av dette, er derfor klokt.

Det er kanskje på sin plass å minne om følgende setninger, hentet fra Larvik kommunes etiske retningslinjer for folkevalgte og ansatte, vedtatt i kommunestyret i mars 2015: «Interne relasjoner mellom ansatte i kommunen, og mellom folkevalgte og ansatte skal preges av gjensidig respekt. Vi behandler brukere, kollegaer og andre vi kommer i kontakt med gjennom arbeid eller arbeidsrelaterte aktiviteter, med høflighet, respekt og raushet.»

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.