Gå til sidens hovedinnhold

Usynlig fattigdom

Artikkelen er over 4 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Østlands-Posten har ved flere anledninger satt fingeren på de fattigdomsutfordringene som finnes i Larvik. Offisielle tall har vist at Larvik har flere fattige barn i forhold til folketallet, enn mange andre bykommuner i Norge. Men selv om problemet opplagt er stort, er det ikke alltid så synlig. Fattige i Norge kjemper ofte i det stille. Men det gjør ikke kampen deres mindre alvorlig.

Nå har et prosjekt i regi av Larvik Røde Kors på en enkel, men sterk, måte synliggjort fattigdommen med helt andre grep enn gjennom statistikker, offentlige tall og spørreundersøkelser. På et juletre på Larvik Torg henger det julegaveønsker fra barn i familier som lever under fattigdomsgrensen. Og det de ønsker seg til jul er neppe det som står på barns ønskelister i gjennomsnittsfamiliene i Larvik. Ingen Playstation, ingen iPhone, ikke engang en moderat liten GameBoy.

Votter, sokker, toalettsaker, dyner og et håndkle. Ikke engang barn i Prøysen-universet ville gledet seg over et håndkle til jul, men for noen barn i Larvik er det altså det de går å håper på at ligger under treet. Og det er selvsagt ikke nøysomheten til disse barna som er problemet her. Gaveønskene deres sier mye mer om hverdagen deres, enn om julefeiringen. For det de egentlig ønsker seg er et helt vanlig liv, der de basale behovene for klær, mat og hygiene oppfylles.

Innsatsen til Røde Kors og andre organisasjoner, Frelsesarmeen må nevnes, er uvurderlig for de familiene som er i en håpløs økonomisk situasjon. Samtidig må solidaritetsarbeidet direket mot de aller mest trengende aldri bli en hvilepute for resten av samfunnet. Vi håper både lokale, regionale og nasjonale representanter for politikerestanden tar seg en tur på Larvik Torg de neste dagene, for å lese julekort med et budskap som treffer rett i hjertet.

Kommentarer til denne saken