(Nettavisen) Influensasesongen er i gang, og i den første uken i 2019 har laboratorietester påvist 597 tilfeller av viruset. Av disse er 590 av typen A og syv av typen B (se faktaboks lenger ned i artikkelen).

– Vi forventer at flere blir syke i ukene som kommer. Likevel håper vi at sesongens utbrudd blir mildere enn utbruddene de to foregående sesongene, som begge var omfattende, sier lege Trine Hessevik Paulsen i FHI.

Den første uken i januar lå én med type B og 128 personer med type A innlagt på sykehuset med influensa. Regner vi fra uke 40 er tallet totalt 388, ifølge en ny rapport fra FHI.

FAKTA: FORSKJELL PÅ TYPE A OG TYPE B

  • Sesonginfluensavirusene kan deles inn i type A og B avhengig av hvilke komponenter som finnes i virusene.
  • Begge typene kan inndeles i undergrupper.
  • Det har sirkulert forskjellige influensa A- og influensa B-virus de senere årene, og ofte sirkulerer forskjellige virus på samme tid. For å ta høyde for dette, inneholder vaksinen mot sesonginfluensa forskjellige virusstammer.
  • Å ha vært smittet med ett virus vil ikke alltid gi beskyttelse mot et annet virus, og det er også ulik effekt av vaksinen mot de ulike influensavirusene.

Kilde: Trine Hessevik Paulsen i FHI 

 

Smitte og symptomer på influensa

Det er flere måter å forebygge influensa på. Lege i Forsvaret, Kjetil Høye, råder alle til å være nøye med å vaske hendene grundige og unngå nærkontakt med syke personer.

Men én av de tingene mange tror er forebyggende, har faktisk motsatt effekt, opplyser Høye.

– Noen tenker kanskje at bruk av munnbind kan forhindre smitte, men vi ser faktisk at det kan forverre risikoen for å få sykdommen, sier han.

LES OGSÅ: (+) Alt ble annerledes enn Tina (25) hadde tenkt seg: – Det skal ikke være tabu å si at livet ikke er perfekt

Han forklarer at dette som regel skyldes at du tar deg oftere til ansiktet når du bruker munnbind.

Mange tror de har influensa selv om det kun er en forkjølelse, ifølge legen. Men har du influensa vil du bli mye dårligere.

– Du får ofte en brå start, med høy feber, muskelsmerter, hodepine og slapphet. Du vil også få luftveissymptomer med sår hals og tørrhoste, i tillegg til rennende nese. Noen får også mageplager, sier Høye.

Varighet på sykdommen

Men fordi influensaviruset er veldig smittsomt, er det ikke alltid like lett å unngå - selv så nøye du er med hygiene. Influensaen kommer som en epidemi og ofte på vinterhalvåret.

– Været spiller en rolle, fordi vi går inn og ut av kulde og varme. Samtidig smitter det ved både dråpe-, luft- og kontaktsmitte, forklarer Høye.

Inkubasjonstiden, altså tiden det tar fra du blir smittet til du merker sykdommen gjør utslag i kroppen din, tar vanligvis to dager.

Risikoen for å få influensa ligger på rundt ti prosent, ifølge legen.

– Tilstanden varer som regel i syv til ti dager når du først er blitt syk, sier han.

LES OGSÅ: Listeriose-syke trolig smittet av rakfisk

Slik behandles influensa

I utgangspunktet trenger du ikke å gå til legen om du blir syk. Nettopp derfor har ikke FHI oversikt over akkurat hvor mange som er smittet.

– Du trenger i utgangspunktet ikke gå til legen med mindre du er i risikogruppen, sier Høye.

For vanlig friske går det som regel over av seg selv, ved at du drikker rikelig med vann og stresser ned. Du kan også bruke febernedsettende medisiner som for eksempel paracetamol for å redusere symptomene.

– Personer som har stor risiko for å få følger av influensa, og dem med dårlig immunforsvar, kan få en antiviral behandling som demper utviklingen, forklarer han.

Denne behandlingen må settes i gang innen 48 timer.

LES OGSÅ: (+) Kommunen må dele opp tilbudet for gravide - nå må Mie (32) hit på kontroll

Vaksine forebygger dødsfall

Hvorvidt influensavaksinen er nødvendig å ta eller ikke, er ganske omdiskutert. Høye mener det er for få nordmenn som tar den.

Etter du har hatt influensa, kan du få pustebesvær og infeksjoner. Eldre mennesker kan i verste fall dø av dette.

– Hadde hele befolkningen vaksinert seg, kunne vi unngått dette i større grad, sier han.

Lege Trine Hessevik Paulsen i FHI mener vaksinasjon er det beste tiltaket som finnes for å unngå å bli syk.

– Vaksinen inneholder beskyttelse mot flere ulike influensavirus. Effekten av vaksinen ligger i gjennomsnitt på 60 prosent, forteller hun.

I år tror imidlertid FHI at vaksinen treffer godt. Den ser nemlig ut til å stemme godt med det A-viruset som det er mest av nå.

– Det er ennå ikke for sent å ta vaksine. Har du ikke tatt den, er det lurt å gjøre det så raskt som mulig, siden det kan ta 14 dager før vaksinen gir beskyttelse, sier Hessevik Paulsen.