Gå til sidens hovedinnhold

Lekeplass til besvær

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Et lite overblikk over frustrasjonen som er i ferd med å bre seg i meg og i nabolaget for øvrig.

Det formelle har vi allerede sendt, i et naboskriv vedrørende utbygging av eneboliger, samt leiligheter og ombygging av gamle Nanset eldresenter.

Hva legger Larvik kommune i ordet nærlekeplass, kvartals lekeplass etc.? Fra oppveksten i Kongsbakkåsen hadde vi hele tre lekeplasser fordelt i boligfeltet til stor glede for små og store. For meg er nærlekeplass en felles møteplass og et område for lek i umiddelbar nærhet, noe som innebærer at jeg verken må krysse Gamle Kongevei eller Nansetgata for å benytte.

Nylig ble det i Tv2 Nyhetene etterlyst flere «nabokjærringer». De som kunne si ifra hvis de så urett og tok litt ansvar i nabolaget. Jeg vil påstå at vi i Larvik har «sladrekjærringer» som helst vil jage barna våre bort, istedenfor og la de leke der de bor eller oppholder seg. Dette er et lite stikk til en nybygd naboblokk som nå har hengt opp skilt, med at sandkassa og huskene er private. Ja de har sikkert rett i at den er privat, men fortell meg hvordan jeg skal si til toåringen at denne lekeplassen kan du ikke bruke. Den skal altså stå ubrukt, så pensjonistene i blokka får ettermiddagsluren sin. Lekeplassen innbyr ikke til så mange andre enn toåringen i huset, men den var inntil nylig den nærmeste vi hadde.

«Sladrekjærringene» på Marius brygge var vel også på kommunen og klarte å få fjernet sjørøver skuta mot en kassebil med plass til 1. Eller «sladrekjærringa» som klaget på sjørøverskuta i hagen på Østre Halsen. Ikke engang hjemme i vår egen hage skal barn få være barn.

Jeg vil egentlig sette spørsmålstegn ved alle nyetablerte leilighets bygg i nærheten til sentrum. For hvem er lekeplassene utenfor Sanden og Marius brygge bygget for? Og er de private? Kan det defineres som en nærlekeplass? Lekeplasser skal være innbydende, de skal være for barn fortrinnsvis opp til 12 år. Er disse således bygget for målgruppen?

På kommunen sine sider står det at en skolegård også skal fungere som en nærlekeplass, men hva skjer når Nanset skole blir revet og de private blokkene kommer opp? Hvem i kommunen bryr seg om de bygger de minste og mest uattraktive lekeplassene, bare antall kvadratmeter er riktig for rekreasjon og grønt arealer? Den blir sikkert fin å bruke for dem som skal bo der, for de får jo ha den i fred. For den blir vel privat.

Så hva står vi igjen med når kommunen sin fortetningspolitikk for sentrum planlegges. Hva står vi som beboere igjen med av grønne områder for lek og rekreasjon når det nå planlegges og bygge eneboliger, samt ombygging og leiligheter av Nanset eldresenter på den eneste grønne lungen som er igjen. Blir det minstekrav eller kan vi love de nærmere 40 barna som er i målgruppen i nærområdet et område hvor de både får utfolde seg og kan føle seg velkomne.

Jeg vil berømme Torstrand velforening og alt de har fått til i Furumoa. Deres engasjement for å få opp et attraktivt lekeområde for barn og unge er til inspirasjon for oss.

Jeg vil også berømme flere nye boligfelt, hvor lekeplassen allerede er ferdig oppført, før et eneste hus er ferdigstilt. Det skaper et engasjement og samhold i nabolaget for å ta vare på det som er tiltenkt til barna våre. Selv om vi er neste generasjon barnefamilier, er dugnadsånden for å ha det fint der vi bor, absolutt ikke døende. Da må vi først ha et areal og en lekeplass å kunne ta vare på.

Avslutningsvis oppfordrer jeg de ansvarlige om å ta seg en kort kjøretur eller sykkeltur, for å sammenligne uteområdene ved kommunens to største og nyeste barnehager Fagerli og Byskogen. Der vil jeg at dere skal se på hvilke ulikheter barna har for utfoldelse og lek. Mens de 130 barna på Byskogen har raust med apparater for ulike aldere må de 120 barna som går på Fagerli stå nærmest i kø for og kunne benytte seg av de få de har til disposisjon. Vi er imidlertid glade for at det er flinke ansatte i barnehagen som tar med barna våre ut fra asfaltjungelen og benytter områdene utenfor porten.

For barna våre på Øvre Nanset er nå lekeplassen lagt til gatene med oss foreldre som vakter ved kvartalshjørnene i det vi spisser ørene etter lydløse elbiler.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.