NAV Vestfold pensjonistforening – medlemstur 26. september 2018

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Foreningsnytt26. september 2018 arrangerte foreningen tur til Oscarsborg festning for medlemmer og ledsagere. Tradisjonen tro hentet bussen passasjerer fra Larvik til Holmestrand, og 42 personer satte så kursen mot Oslofjord-tunnelen og Drøbak. Det store samtaleemnet på turen innover var værmeldingen siden vi skulle tilbake med ferge fra Strømstad til Sandefjord, og det var fare for både mye vind og høye bølger der ute i fjorden.

Vel fremme i Drøbak tok vi ferge fra Sundbrygga over til Oscarsborg festning, hvor vi ble tatt imot av en blid guide som førte oss til «Hotellet», tidligere «Forpleiningen» som er den gamle messa, som i dag brukes som restaurant. Etter en del forvirring og kluss med bestillingen i starten, fikk vi alle satt oss til bords, og det ble servert deilige rundstykker og dagens kake med kaffe. Deretter var det tid for en omvisning på 1,5 timer på området. Vi ble delt inn i 2 grupper, og vår guide startet omvisningen med en grundig informasjon om Oscarsborgs historie.

Oscarsborg festning i Drøbaksundet har vært et av Norges viktigste historiske festningsverk. På grunn av mye uro i Europa på 1600-tallet beordret Kong Christian IV (Kvart) i 1640, at det skulle anlegges et blokkhus på Søndre Kaholmen i Drøbaksundet. Den strategiske beliggenheten der Oslofjorden er på sitt smaleste, var et godt valg for en festning som skulle forsvare landets hovedstad. I 1845 kjøpte Staten området og startet byggingen av en festning som sto ferdig i 1853. Etter kong Oscar I’s besøk 1855 fikk festningen navnet Oscarsborg. Festningen var opprinnelig beregnet til forsvar fra angrep fra sjøsiden, men for å motstå også angrep fra landsiden, ble festningen bygget ut på 1890-tallet, og det ble anlagt nye batterier på begge sider av fjorden, bygget en undervannsmur, torpedobatteri, skanser og lagt ut minefelt. Da forhandlingen om løsrivelsen fra Sverige i 1905 fant sted, ble Oscarsborg festning ansett som Nord-Europas sterkeste befestning.

Oscarsborg besto sin virkelige prøve 9. april 1940, da det tyske angrepet mot Oslo ble stanset ved at  Tysklands nyeste krysser, «Blücher», ble senket her av Oberst Eriksen og hans menn. Forsinkelsen medførte at kongen og regjeringen fikk anledning til å evakuere Oslo, og Norges gullbeholdning ble fraktet i sikkerhet. Etter 2. verdenskrig har Oscarsborgs betydning som festning blitt mindre, og fra 2002 opphørte all militær aktivitet her.

Guiden tok oss på omvisningen til bautaen over Oberst Eriksen, kanonstillingene, hovedbatteriet, festningsmuseet og borggården hvor det om sommeren blir avholdt konserter og opera. Vi fikk også se en animasjon av hendelsene 9. april. Det ble en meget interessant omvisning ledet av en svært kunnskapsrik guide.

Etter omvisningen var det tid for retur til bussen. Den opprinnelige planen for tilbaketur til Vestfold var med ferge Strømstad-Sandefjord, men denne var innstilt på grunn av mye vind og høye bølger, og derfor gikk hjemturen landeveien tilbake over Moss-Horten. Det ble likevel tid til en liten handel i Strømstad.  

På hjemturen takket leder Mary Kaasa de fremmøtte for turen som hadde vært vellykket til tross for noe endring i opprinnelig program. Hun minnet om neste medlemsmøte 7. november der Lars U. Kobro, seniorforsker ved Universitet i Sørøst- Norge vil snakke om «Velferdsstatens fornying».

27. september 2018

Brit Sanness (sekr.)

Artikkeltags