– Syria var som et eventyr fra Tusen og en natt

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

De møttes for å dele minner fra turen med Hiam Al-Chirout til hennes hjemland Syria påsken 2001. Nå er basaren i Aleppo og kulturminnene i Palmyra, som de fikk oppleve, ødelagt av krigen.

DEL

Vi var ni kvinner fra Larvik som dro til Syria i påsken 2001. De fleste var lærere i Larvik kommune. Vi bestemte oss for å gjøre alvor av læreplanens betoning av kulturforståelse og kulturutveksling. Det ble en nøye forberedt apriltur med morsmålslærer i arabisk, Hiam Al-Chirout, til al-Jumhuriyah al'-Arabiyah as-Suriyah, som er Syria på arabisk. Målet var å få større innsikt i den kulturelle bakgrunnen til fjernkulturelle elever som får undervisning i Larvik- skolene.

Det ble en kulturtur der vi opplevde Damaskus, verdens eldste by, og et viktig stoppunkt på Silkeveien, den gamle karavaneveien fra Kina til middelhavslandene via Sentral- Asia.

Larvikslærerne på piknik i Syria.

Larvikslærerne på piknik i Syria.

Vi var i Aleppo mot nordgensen til Tyrkia, der vi så beduiner i ørkenbyen Palmyra, opplevde innbyggerne i Maaloula snakke arameisk, det språket som Jesus snakket, samt besøkte privatskoler og kommunale skoler i Damaskus.

I Hama så vi verdens eldste vannhjul og verdens eldste skriftspråk på historisk museum i Damaskus. Vi besøkte museer, gallerier, kirker, moskeer, amfiteater fra romertiden, souken (basaren) i Damaskus og Aleppo, restauranter med gastronomiske opplevelser og en dampende visitt i hamam, tyrkisk bad.

Hiam Al-Chirout var reiseleder for lærerne fra Larvik på markedene som nå er ødelagt.

Hiam Al-Chirout var reiseleder for lærerne fra Larvik på markedene som nå er ødelagt.

I Damaskus leide vi leilighet, og vi overnattet hos Hiams familie. Vi opplevde stor gjestfrihet. Vi spiste syrisk mat, sittende med beina i kors på gulvet. Vi fikk innblikk i forhold turister vanligvis ikke får. Hiam snakket arabisk og oversatte til oss.

Vi opplevde fire tusen år gamle kulturminner. Byggverk fra Aleksander den stores tid og fra Romerrikets glansdager. Og aller best husker vi den store gjestfriheten. Gjester er en gave fra Gud, ble vi fortalt.

Vi opplevde en helt annen kultur, som et eventyr fra Tusen og en natt.
Det er trist å tenke på at basaren i Aleppo er jevnet med jorda. De flotte kulturminnene i Palmyra er ødelagt. Landet er bombet og ødelagt, og menneskene vi møtte lider.

Det ble reportasje i ØP da de kom tilbake fra sitt eventyr i Syria.

Det ble reportasje i ØP da de kom tilbake fra sitt eventyr i Syria.

Artikkeltags