Gå til sidens hovedinnhold

Bedre og billigere SFO

Artikkelen er over 11 år gammel

Manglende oppfølging og hjelp til lekser er en av de viktigste årsakene til at mange elever har problemer i skolen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det går ikke an at mange barn ikke lærer å skrive og lese godt nok til å fungere normalt i voksenlivet senere. Om vi satser på skole og Skolefritidsordning (SFO) vil barna få en bedre start på livet. Derfor vil SV gratis leksehjelp i SFO hver dag og gjøre resten av tilbudet billigere slik at flere barn kan bruke tilbudet.

I dag finnes det ingen nasjonale kvalitetskrav til SFO-tilbudet og prisen varierer fra 500 til 3300 kroner for en heltidsplass. Samtidig tilbringer stadig flere barn tid i SFO og barnefamilier er helt avhengig av tilbudet for å få hverdagen til å gå opp. Tiden er overmoden for å gi SFO et skikkelig løft både i forhold til pris og kvalitet.

SV vil at alle barn skal tilbys en time gratis SFO daglig med leksehjelp, fysiske aktiviteter og kulturaktiviteter. For resten av SFO-tilbudet ønsker vi en makspris på 1750 kr. Det betyr at kostnadene for SFO i Vestfold reduseres med nesten 500 kr i måneden i gjennomsnitt.

For å heve kvaliteten vil vi ha krav til pedagogisk ledelse og hvem som kan gi skolebarna leksehjelpen.

Høyresiden er i mot reformen. Frp vil at SFO skal betales av foreldrene uten noen form for subsidiering.. Det betyr at en SFO-plass i gjennomsnitt vil bli 40 % dyrere og at mange foreldre ikke vil få råd til å ha ungene i SFO. På Nøtterøy betyr det at SFO vil koste hele 3523 kr - her er det heller ikke søskenrabatt! Fremskrittspartiets politikk vil spesielt gå ut over barna som trenger SFO for å lære.

Høyre sier de ikke har råd til å bruke penger på et bedre SFO-tilbud.

SV-reformen koster ca 1,7 milliarder kroner, en tiendedel av det Høyre har lovet i skatteletter. For SV er barna viktigere enn skatteletter og har derfor råd til både SFO og en skole med flere lærere.

I denne perioden har vi bygd 60.000 nye barnehageplasser og redusert prisen for foreldrene. Nå er det skolefritidsordningen sin tur!