Rikfolk - vis skaperkraft i Larvik!

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Larviks mektige rikfolk, har som kjent ikke vært påtrengende rause med hensyn til samfunnsnyttige formål i egen bygd. Frp-leder Knut Anviks utblåsning mot rikingene i onsdagens kommunestyre, var klare ord for de manglende penga!

DEL

KommentarAt Larviks øvrige politiske gruppeledere - inklusive SV (!) - etter oppfordring fra Treschows løpegutt og ordfører, servilt tar avstand fra Anviks uredde tale og forsøker å begrense hans rett til frie politiske ytringer, er bare flaut og dokumenterer nok en gang langtidseffekten av korporative leirbål og bryllupsinvitasjoner. Som Frp-lederen slo fast i kommunestyret i forbindelse med Treschows nye kulturarenaer i Hammerdalen; - Vi har en av Norges rikeste familier her i Larvik, men det er det fattigslige Larvik (kommune) som må betale! -En folkevalgt som er møkk lei av å fordele offentlige smuler og stadig vekk må kutte i kommunale primæroppgaver. Den offentlige fattigdommen står rikfolket fjernt; i deres verden velger man de private, fornemme løsninger. I Larvik forventer rikingene endog at borgernes lommebøker skal betale Treschows utbyggingskalas i Saggården / Hammerdalen; ordfører Riise Jenssen og co applauderer som bestilt. I finansverdenen for øvrig forventes risiko ved store utbyggingsprosjekter.

Flere profilerte kapitaleiere med ønsket distanse til olje-Norges nyrike børsmillionærer med brautebiler og hyttepalasser på Hafjell, påberoper seg «samfunnsansvar». Styreleder i Orkla, Stein Erik Hagen som i disse dager vurderer utflagging av store deler av norsk presse, legger forhåpentlig substans i slike honnørord. Kåre Willoch tok nylig et oppgjør med et grådig næringsliv som ikke tar etiske hensyn og neglisjerer hensynet til grunnleggende tillit fra det samfunn de er en del av. Privatøkonomisk fremgang må oppnås ved midler som styrker samfunnsånden og folks livskvalitet. (Aftp.15.6.då.)

Fellesskapet etterlyser skaperkraft og langsiktige investeringer som virkelig kan sette den akterutseilte kystbyen på kartet etter at byens tradisjonsrike industrielle epoke for lengst er historie. Det økonomiske ansvar for en helhetlig utvikling av tradisjonsrike industrilokaler fra bredden av Farris gjennom Hammerdalen med Kulturhuset på Sanden som et flott utropstegn ved bredden av Skagerrak, burde Norges rikeste ektepar på Fritzøehus selv ta på strak arm. En raus gjenytelse til Larvik som i generasjoner aktivt har bidratt til Treschowfamiliens formuesoppbygging og som flaggskip for konsernet, ref. Anders Jahre og Sandefjords populære kulturhus på Hjertnes. - Det må da også være langt mer moro å se formuen skape lokal optimisme, fremtidsrettede arbeidsplasser og kulturelle mønstringer som gleder mennesker i alle aldre, fremfor å begrense pengers skaperkraft til kjønnsløse opp- og nedturer i internasjonal spekulasjonsøkonomi! Hammerdalen har historie og potensial til å fremstå som et nasjonalt ikon for en vellykket overgang fra industriepoke til vår tids nye tertiær-/kulturbaserte næringer; resultater som på noe sikt også vil gi positive tall på bunnlinja. Som den renommerte urbanist Erling Fossen nylig slår fast i ØPs spalter; byer som ikke har lokale rikinger som agerer som bybyggere, går det dårlig med! At en lutfattig kommune i disse dager presses til å foreta kulturhusinvesteringer i 100-millionerklassen av en merkelig miks av lokale representanter for café latte-generasjonen (Larvikslista), dynastiet på Fritzøehus og endog Venstres Hallstein Bast som normalt jobber for å holde liv i det lokale kulturliv, er for mange av oss som bor i distrikts-Larvik uforståelig. Borgere som daglig opplever den kommunale fattigdom enten vi er foreldre med skolebarn med undervisningstilbud på sparebluss, arge Brunlanesinger uten veilys men med asbest i drikkevannet eller Larviks pensjonister og utstøtte med et stadig dårligere omsorgstilbud, har ikke engang blitt forespurt om fellesskapets skattekroner skal havne i "Bølgen" i årene fremover. For feige politikere er folk flest bare stemmekveg! Her i utkant-Stavern tar folk skjeen i egen hånd og jobber bl.a. for realiseringen av seilskuta «Fredriksværn» som et nasjonalt prosjekt på Larviks flotteste kulturminne, Fredriksvern verft fra 1750. I synergi med Larviks kulturbaserte næringer, skoleverk og hotell- og servicebransje vil vårt distrikt få en unik mulighet for å hekte seg på den hurtigvoksende internasjonale trend innen historie & kultur («kulturisme»).

I grevens gamle by, forventer byens største kapitaleier at folk flest betaler investeringsrisikoen til Treschows kultursatsinger ved å pådra kommunen 20-årige leiekontrakter og kommunefinansiell årelating. Men slikt skal ikke sies høyt i Larvik; da bjeffer Riise Jensen og de lokale politiske pudler. -Høyreregjeringens finansminister Per Kristian Foss etterlyste i mai 2003 et større kulturengasjement fra norske rikfolk generelt og at Norge internasjonalt ligger i bakleksa mht. langsiktige investeringer i kultursektoren. Kultursponsing er en bra måte for rike mennesker å bruke sine penger på! - Tar Larviks rikfolk omsider tak i sitt lokale samfunnsansvar?

Artikkeltags