Gå til sidens hovedinnhold

Voje og trosopplæring

Artikkelen er over 17 år gammel

Selv om Valgerd Svarstad Haugland kan se ut til å trenge forsvarere av alle slag for tiden, ønsker jeg ikke å bli oppfattet som våpendrager for KrFs politikk. Det er ikke mitt parti. Det jeg prøvde å formidle i mitt innlegg om trosopplæring var at det finnes ulike måter å løse dette på som ikke trenger å være skremmende for noen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg har stor forståelse for Hans Kristian Voje som er bekymret for at barna skal føle seg utenfor eller komme i konflikt med foreldrene. Det er noe vi foreldre er svært redde for, men barn forstår heldigvis ganske mye. Det er ikke noe vanskeligere for Nils og Abdul å forstå at Jon, Reidar og Andres kommer en time senere på fotballbanen, enn å forstå at Simen og Adrian må gå hjem når SFO begynner. Abdul vet at han skal på Koranskole neste ettermiddag og forstår derfor at de andre tre guttene må lære om sin Gud på Bibelverksted.

Jeg mener heller ikke at det er de ansatte på SFO som skal undervise barna på Bibelverkstedet. Det må representanter fra kirken, søndagsskoleforbundet eller lignede ta seg av. Det blir altså ikke trosopplæring i SFO, men i SFO-tiden. På lik linje mener jeg at andre lag og foreninger i større grad burde hatt et tilbud til barna på denne tiden av døgnet, så kunne ettermiddagene ha blitt litt roligere for småbarnsfamiliene. Det har for eksempel vært prøvd med tilbud fra kulturskolen i SFO-tiden, og da gikk de barna som hadde meldt seg på dit, mens de øvrige fikk gleden av litt større voksentetthet på SFO.

Skal man ha tilstrekkelig respekt og forståelse for andres tro og overbevisning, må man også ha innsikt og respekt for sin egen tro. Det får barna først når de har lært litt om det. Det finnes mange ulike måter å løse dette på rundt om i Norge, men at Stortinget skal vedta at forbud mot slik undervisning mellom kl 12 og 16 fordi noen barn må hentes på SFO og følges tilbake igjen synes jeg er å overdrive.