Søndagens opplevelsesdag «Ta en lek og la den vandre gjennom Tolleroddens historie» legger seg inn som en merkedag for kulturminnet Tollerodden og den historiske parken. Noen hundre mennesker opplevde en søndag av de sjeldne.

En merkedag også for samarbeidet mellom to kulturhus – Tollerodden og Teaterhuset Munken. Begge blir drevet av personer som brenner for at disse husene skal få en sterkest mulig plattform som de frivilliges arena i deler av Larviks fremtidige kulturliv.

Å ta vare på slike staslige bygninger og gi dem nytt liv er en gave til Larviks innbyggere og en stor utfordring til politikernes viktige kultursatsing.

Samtidig gir bygningene og parken glede og meningsfullt fritid til mange store og små entusiastiske ildsjeler som ønsker å styrke stedsidentitet og vise fram de godt resultatene vi får til. Resultater som vises i alt fra restaureringer, oppussinger, teaterproduksjoner, konserter, gode historiske måltider, vandreteater, seiling på ærverdige Krabbedammen (bygd av familien Archer i 1870-årene) i egensnekret båt og et stort publikum som stiller sporty opp og deltar i historiske lekeaktiviteter.

Samarbeidet mellom Tollerodden-miljøet og Herregårdspillet, Larvik Barne- og Ungdomsteater løser ut gode krefter og vil gjentas. Det er store verdier i bygningsmassen men ennå større er de immaterielle verdiene som skapes mellom organisasjoner og personer og mellom generasjoner.

At hundrevis av mennesker slutter opp om våre arrangementer gir stor inspirasjon. Barne- og Ungdomsteaterets skuespillere som har lært seg å kjenne noen av Tolleroddens beboere gjennom Erling Pedersens tekster og Tolleroddens interiører, kan møtes igjen på årets Kulturminnedag 8. september.

En stor takk går til Sparebankstiftelsen DNB som inspirerer oss til å sprenge grenser og bygge broer. De gode krefter slippes virkelig løs i prosjektet «Ta en lek og la den vandre gjennom Tolleroddens historie»!