Gå til sidens hovedinnhold

– Vær så snill, si fra, men ikke forsøk å fange Ari

Artikkelen er over 6 år gammel

30. juni forsvant hunden Ari fra sine eiere og Torpevannet. Eier Pål Eriksen er overveldet over hvor mange som har stilt opp, selv om Ari er på frifot på 18. dagen.

– Vær så snill, ikke forsøk å fange Ari på egen hånd, men si fra til eierne. Og det gjelder uansett hvor hundevant du er. Ari er lynrask, og han vil alltid forsøke å stikke av fra fremmede, sier Agathe Duun Grande.

Hun er en av svært mange frivillige som har stilt opp for at eierne Mona Letterud og Pål Eriksen fra Sandefjord skal få tilbake sin seks år gamle rasehund.

Så langt har de ikke lyktes å fange den raske krabaten.

Rømte første dag

Historien er nemlig litt spesiell, og ekstra uheldig. 30. juni hentet de to sin nye hund for første gang. Da de kom fram til sommeroppholdet ved Torpevannet i Helgeroa ble imidlertid Ari skremt.

– Da de skulle ta på selen og gå tur for første gang, kom det en annen hun og skremte Ari. Han vrengte seg ut av selen og løp, forteller Duun Grande.

Petit Brabancon’en forsvant sporløst, og verken eierne eller Torpevannet gir seksåringen noen hjemmefølelse. Dermed er han på frifot, uten egentlig å vite hvor han skal gå for å vende hjem.

Sett mange ganger

Ari er observert flere ganger siden han rømte. Blant annet ved Søndersrød, Hellesrødtjønna, Dolvihøgda, Tanum, Brekke og Hallevannet.

Ingen har imidlertid klart å fange ham, og problemet har vært at for mange som ikke har kunnskap om rasen har forsøkt. Hunden tiltrekkes heller ikke av andre hunder, eller tisper med løpetid.

– Denne rasen er svært sky overfor fremmede. Vi har fått telefoner fra flere som har forsøkt, og som sier de er vant til hunder, men det er nytteløst. Dette er ikke en vanlig hund som reagerer på rop og fremmede. Da stikker den av, forteller Duun Grande, som selv er fra Skien, men som er engasjert i foreningen «Med hjerte for hunder på rømmen».

– Vanvittig engasjement

Eier Pål Eriksen er overveldet over responsen fra helt fremmede mennesker. Over 200 er med i Facebook-gruppen «Aris støttegruppe» , som har organisert både leteaksjoner, varslinger og til og med en kronerulling.

– Det har vært et vanvittig engasjement som jeg aldri hadde trodd på, på forhånd. Det er noe vi har satt utrolig stor pris på. Jeg tror alle som ligger ved Torpevannet Feriesenter sier Eriksen.

Han innrømmer at de 12 første dagene var tøffe, spesielt fordi de var nær å fange Ari flere ganger. De fikk også hjelp av Team Aramis, en gruppe som har spesialisert seg på å fange hunder ved hjelp av hunder.

Startet kronerulling

Forsøket fra Team Aramis var ikke gratis. Regningen kom på 16.000 kroner, og Eriksen er ikke minst takknemlig for støtte fra alle de ukjente som har bidratt i kronerullingen for å betale regningen.

Onsdag hadde det kommet inn nesten 9.000 kroner.

Petit brabancon

En liten hunderase som stammer fra Belgia. Nært beslektet med griffon bruxellios og griffon belge.

Hunden er småvokst (3,6-6 kg) og er som oftest rødbrun, sort, og sort & brun.

 Pelsen er kort (maks 2 cm), glatt tilliggende og glinsende. Antatt levealder er ca. 12 – 14 år.

Griffoner blir ofte nært knyttet til sine eiere når de blir kjent. Den passer bra for barnefamilier, men er reservert overfor ukjente.

Ikke glad i alt for varmt vær.

Kilde: Wikipedia

– Det er vi takknemlige for, og for den innsatsen «Med hjerte for hunder på rømmen» har lagt ned, og vi fortsetter å lete. All hjelp vi kan få gjennom at folk forteller oss hvor de ser Ari, er bra, fastslår Pål Eriksen.

Verken familien eller de engasjerte personene gir opp, selv om Ari har vært ute på egenhånd i snart tre uker.

– Denne rasen trives alene, og ikke i grupper, og i gruppa «Med hjerte for hunder på rømmen» har vi lett etter tre slike tidligere. To ble fanget etter 17 dager, og en sju måneder gammel tispe ble fanget ut etter 24 dager på egen hånd i Trøndelag sist vinter. Derfor har vi et godt håp om å få Ari tilbake til eierne, sier Agathe Duun Grande.

Kommentarer til denne saken