Gå til sidens hovedinnhold

Bestemorbok og naturfag fra Skow

Artikkelen er over 5 år gammel

Lillian Wirak Skow er forfatter, utdannet lærer, har utgitt i alt 15 bøker – lyrikk, romaner og barnebøker. Lanserer bok nummer to i barnebokserien om Martin og Maja på Pakkhuset i kveld.

– Det er morsomt og utfordrende å skrive for barn. Med serien om Martin og Maja har jeg også villet bruke min fagkunnskap innen naturfag.

Lillian Wirak Skow (77) er utdannet lærer, men har også markert seg som forfatter. I alt er det nå blitt 15 bøker. Hun skriver både for barn og voksne, og i sin nye barnebokserie om Martin og Maja bruker hun sine naturfagkunnskaper som basis. I kveld lanseres bok nummer to i serien – «Martin og Maja hos mormor og bestefar» – på Pakkhuset.

Formidle kunnskap

– Jeg har blant annet undervist førskolestudenter i naturfag på lærerskolen. Så slo det meg at det må være mulig å skrive barnebøker hvor jeg også kan gi noe av faget mitt til barna. I en barnebok skal det selvsagt være spennende og morsomt det som skjer. Derfor er det først og fremst en historie om og med de to barna, men samtidig legger jeg inn litt «naturfag light» i håp om å formidle kunnskap.

– Bøkene om Martin og Maja er ren diktning, men geografien og stedene jeg bruker er virkelige.

Den først boken hentet sin historie fra en hage på Valby. I boken som lanseres nå har jeg tatt utgangspunkt i vår egen hytte ved Tangenbukta på Vesterøya i Sandefjord, hvor Martin og Maja skal tilbringe en sommeruke hos besteforeldrene, uten mor og far. Sentralt står også et besøk på Hvalfangsmuseet, røper forfatteren.

Tredje bok er skrevet

Hun framholder at det i hvert fall blir tre bøker i serien. Den tredje – «Martin og Maja setter sjøbein» – er nemlig allerede skrevet. Den er beregnet å komme ut neste år.

– Om det blir enda flere bøker, er foreløpig uvisst. Det får tiden vise, sier hun.

– Du har skrevet både lyrikk og prosa for voksne, samt barnebøker – hva liker du best?

– Det er vanskelig å skille på det. Jeg begynte jo med dikt og trodde vel det var lyriker jeg var. Så fikk jeg lyst til å prøve noe annet. To av mine barnebarn ble inspirasjonen til den første barnebokserien. Jeg fotfulgte dem, gjorde notater og skrev det hele inn i bøkene.

Bestemorbøker

Historiene om Martin og Maja er ikke basert på virkelige personer, men bøkene er likevel for bestemorbøker å regne, i den forstand at de er ypperlig egnet til opplesning på et bestemorsfang.

– De er vel også litt min protest mot tidens mange elektroniske «duppeditter». Jeg tror også barn av i dag har godt av å bli lest for. Bøkene passer for barn i alderen fire-ni år, så de eldste barna kan jo lese dem selv. Jeg er selvsagt klar over at jeg begynner å trekke på årene og at avstanden til egne småbarn og ikke minst egen barndom blir stor, men jeg har fått tilbakemeldinger fra lærere som forteller at den første boken ble særdeles godt mottatt i småskolen, forteller hun.

Lansering i kveld

Den nye boken lanseres i kveld på Pakkhuset. LIV Forlag står for presentasjonen og både forfatteren og illustratøren, Kari Halvorsen fra Tønsberg, vil fortelle om boken og arbeidet med den, samt signere bøker. Dessuten vil visesanger Kjeld Lunde fra Sandefjord framføre sine egne melodier til flere av Lillian Wirak Skows dikt.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.