Politisk reiseskildring viser Frps vei inn i varmen

Gunnar Ringheim sin bok om Frp ble presentert tirsdag.

Gunnar Ringheim sin bok om Frp ble presentert tirsdag. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Fremskrittspartiet har gått fra å være den slemme gutten i klassen til å sitte bak kateteret. Slik oppsummerer Hans J. Røsjorde Frps politiske reise i Gunnar Ringheims nye bok..

DEL

– Det er på mange måter en riktig beskrivelse. Frp har jo vært rampen i norsk politikk. Å gjøre bråkmakeren til tillitsmann var jo et godt knep fra læreren i gamle dager, sier Ringheim til NTB. Han var selv lærer før journalistikken tok ham.

Etter å ha fulgt Frp tett for Dagbladet gjennom mange år, fikk han lyst til å skrive historien om partiets 43 turbulente år i norsk politikk. Resultatet ble «Frp – rett fra levra».

– Jeg var nysgjerrig på denne reisen som partiet har foretatt, sier Ringheim.

Fargerikt parti

I boka får fortellingen om Frp tre fram gjennom en mengde sentrale kilder som selv får fortelle sin versjon av skandalene, oppturene og nedturene som har preget partiet.

– Det er et vanvittig fargerikt parti, sammensatt av personligheter som drar i mange retninger. Men så har de likevel blitt enige om at denne veien skal de altså gå, inn i regjering.

At regjeringsprosjektet fremdeles står så sterkt i partiet etter tre år ved Kongens bord, har overrasket ham. Det samme har åpenheten gjort.

Gunnar Ringheim

Gunnar Ringheim Foto:

– Jeg trodde nok at kildene kom til å være åpne, men at de har vært så selvransakende, overrasket meg. I Frp er holdningen at «det ikke er så farlig», og det er jo ganske sjarmerende, sier Ringheim, som mener takhøyden er større der enn i noe annet parti.

Hagen og Jensen

Carl I. Hagens rolle som partibygger og Siv Jensens innsats for å bringe partiet inn i regjering er to av bokas sentrale historier. Det anstrengte forholdet mellom de to markante personlighetene er et annet bærende element.

Boka dokumenterer hvor anspent og giftig stemningen var i 2012, halvannet år før regjeringsdannelsen. Hagens misnøye med Jensen og bitterheten han følte da han ikke fikk ta plass i Nobelkomiteen, blir behørig omtalt.

Det samme gjør dramatikken i stortingsgruppa da Høyre og Ap i fjor inngikk avtale om å ta imot 8.000 kvoteflyktninger. En SMS med forslag om folkeavstemning kan ha forhindret et ekstraordinært landsstyremøte om regjeringsdeltakelsen. Under presentasjonen av boka i Oslo tirsdag slo mangeårig Frp-profil Tor Mikkel Wara fast at historien om partiet først og fremst er en suksesshistorie.

– Det var jo mange som spådde at det ville bli fire år som et stående revynummer med Frp i regjering. Slik er det ikke blitt, sier han. (©NTB)

Artikkeltags