Datteren om André Bjerkes forhold til Larvik: – Jeg forteller historien om hvordan familien endte i Kirkegata på Langestrand

JUBILEUM: I år er det 100 år siden André Bjerke ble født. Det markeres blant annet med et foredrag på Larvik museum denne onsdagen.

JUBILEUM: I år er det 100 år siden André Bjerke ble født. Det markeres blant annet med et foredrag på Larvik museum denne onsdagen.

Artikkelen er over 2 år gammel

Forrige uke markerte Poesiparkens Venner André Bjerkes 100 årsdag i Bølgen. Denne uken kommer datteren Vilde Bjerke til museet og snakker om Bjerkes familiebånd til Langestrand.

DEL

Denne onsdagen inviterer Larvik Historielag og Pensjonistuniversitetet til et nært foredrag i lokalene til Larvik museum i Verksgården. Praktisk talt et steinkast unna huset der André Bjerke tilbrakte mange somre i Larvik.

«En personlig reise i André Bjerkes liv og forfatterskap ved hans datter Vilde Bjerke» er tittelen på foredraget.

Hun forteller om farens familietilknytning til Larvik, gjennom sin mor, Karin Svensson, og sin bestemor Andrea Jacobine Svensson, og sin bestefar Jøns Svensson, som bodde i Kirkegata5 i Larvik. André tilbrakte flere sommerferier i barndommen der, sammen med sin fetter Jens Bjørneboe.

– Min bestemor, mor til André var født i Kirkegata 5. Derfor kommer jeg til Larvik i forbindelse med jubileet. Det er en kjempemorsom historie om det kunstnerhjemmet der. Ikke minst om min oldemor også, livet, barna og oppveksten der i huset. Hun var jo bestemor både til Jens Bjørneboe og André Bjerke, forteller Vilde Bjerke som akkurat nå følger i farens fotspor gjennom Telemark.

LES OGSÅ: Fest for André Bjerke er så populær at den må gjentas

Gitar og sang også

Hun har både et Barneprogram og et voksenprogram om sin far og hans forfatterskap, men her i Larvik blir det et tilpasset foredrag.

– Nå tar jeg med gitaren og leser og synger litt samtidig som jeg har foredrag. Jeg legger vekt på hans liv i Larvik og om sommerferien med Jens Bjørneboe, forklarer hun, og byr på mer.

(saken fortsetter under bildet)

OM SIN FAR: Vilde Bjerke komemr til Larvik denne onsdagen for å fortelle om sin far og hans tilknytning til Langestrand.

OM SIN FAR: Vilde Bjerke komemr til Larvik denne onsdagen for å fortelle om sin far og hans tilknytning til Langestrand.

– Jeg forteller historien om hvordan familien endte i Kirkegata på Langestrand, om barndommen og livet der, samt om hvordan forfatterskapet utviklet seg, hva han var opptatt av og livet under krigen, forklarer hun.

Mange markeringer

Det har allerede vært veldig mange markeringer dette året, og flere blir det.

– Jeg har vært på avduking av et norsk frimerke som kommer i november, det ble lansert på fødselsdagen. 100 års jubileumsfrimerke er ganske stort, sier hun med tydelig stolthet.

Så var det stor fest i forbindelse med bursdagen, selvfølgelig.

– Mye kommer til å skje rundt 100 års jubileet til André Bjerke. Blant annet skriver nå Peter Normann Waage den store biografien om ham, som kommer i april. Jeg har utgitt en samleboks som inneholder 17 CD-er med André Bjerkes samlede dikt, en biografi i bokform og et minneskrift. Den kan man få tak i etter foredraget.

Poesiparkens Venner i Larvik har allerede feiret 100 årsdagen med en forestilling på selve bursdagen og gir en ekstraforestilling i begynnelsen av mars.

LES OGSÅ: Én trå time og 15 minutter moro

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags