I 10 store telt på Tollerodden skal det serveres gratis smakebiter på mat fra mange land

Gleder seg til fest: De fire skal presentere mat fra sine hjemland på Tollerodden. Fra venstre: Beatriz Helena Lopez, Patrick Nagen, Mio Matthani Gajaseni Sørum og Akberet. Foto: Bjørn-Tore Sandbrekkene

Gleder seg til fest: De fire skal presentere mat fra sine hjemland på Tollerodden. Fra venstre: Beatriz Helena Lopez, Patrick Nagen, Mio Matthani Gajaseni Sørum og Akberet. Foto: Bjørn-Tore Sandbrekkene

Artikkelen er over 4 år gammel

Det flerkulturelle skal stå sentralt når folkefesten arrangeres på Tollerodden lørdag. På scenen skal gruppen Fargespill vise hva de kan, og bak scenen kan du få med deg kulinariske smakebiter.

DEL

– Mat er viktig når folk møtes og skal bli kjent. Mat er en sentral del av vår alles identitet, og med så mange land representert som Larvik har, er nettopp maten en faktor som betyr veldig mye, sier Kristin Onshus fra arrangementskomiteen til Folkesten.

Stort utvalg

Under arrangementene på Tollerodden lørdag blir det satt opp 10 telt der folk gratis kan få med seg smakebiter fra mange land.

– Mett blir man nok ikke, men vi lover at alle skal få seg en liten smak. Og dessuten tror jeg det blir både morsomt og spennende å bevege blant nye og eksotiske lukter, og ikke minst å få et godt inntrykk av andre lands kulturer, sier Onshus.

Inkludert Norge, vil borgere fra sju land vise litt av sine lands matkultur, samtidig som de både forteller og viser bilder fra sine hjemland.

Frosk tilberedte på kenyansk vis skal etter sigende stå på menyen, sammen med blant annet nasjonalretten Sigini fra Eritrea og leken Pinata fra Latin-Amerika.

– Tror det blir stort utvalg, så her er det mye å glede seg til, sier Onshus.

Lover god mat: Kristin Onshus har ansvaret for matteltene under folkefesten lørdag.

Lover god mat: Kristin Onshus har ansvaret for matteltene under folkefesten lørdag.

Les også: De skal lede folkefesten på Tollerodden

Norsk litt kjedelig

Fire av dem som skal vise fram sine hjemlands retter lørdag, er Beatriz Helena Lopez fra Colombia, Patrick Nagen Kenya, Mio Matthani Gajaseni Sørum fra Thailand og Akberet fra Eritrea.

– Å ta med seg sine mattradisjoner når man reiser fra landet sitt er viktig. Det er å ta med seg sin kultur og sin identitet, sier de fire til Østlands-Posten.

– Norsk mat er god, men kan også være litt kjedelig noen ganger. Mindre bruk av krydder enn vi er vant til. Nå har vi lyst til å vise fram det vi er vant til, og vi har valgt fram retter som er mye brukt hjemme. Håper mange vil komme og smake, og vi tror mange vil like det de får, sier de fire.

Les også: Tre nominerte til skoleprisen – juryen fant fram til Ra, Kvelde og Mesterfjellet

LES OM ALLE SKOLEPROSJEKTENE HER

Blir tatt godt imot

De fire snakker godt norsk. De har vært i Norge i flere år, og har kommet seg ut i samfunnet etter språkopplæring på Norskskolen i Larvik.

– Vi har blitt godt tatt imot, og vi trives her. Det har vært morsomt å servere vårt lands retter for Larviksfolk også. Nordmenn er flinke til å forsøke nye ting, og gjør at vi får kontakt, sier de fire matentusiastene.

Kristin Onshus, som også er lærer på voksenopplæringen på Larvik læringssenter, sier at maten er viktig når mennesker skal få kontakt med hverandre.

– Som sagt er det snakk om kultur og identitet, og bedre råd kan jeg ikke gi; ønsker man kontakt med mennesker som kommer til landet vårt, så lær litt om og smak på maten de serverer. Det er utrolig spennende og kontaktskapende, sier hun.

Les også: Folkefest-programmet tar form

Variert program

Teltene bak scenen på Tollerodden blir stående under hele arrangementet lørdag. Fra klokken 12 er det familiearrangement, og fra klokken seks på kvelden fortsetter festen med nye artister, innslag, og ikke minst utdeling av folkeprisene fra scenen på Tollerodden.

I indre havn er det i tillegg et eget ungdomsarrangement, regissert av ungdom selv.

Det er bevegelsen Løft Larvik som står bak folkefesten førstkommende lørdag, og målet er at larviksfolk skal få lov til å hylle seg selv og hverandre på en heldagsfest i flott sommervær.

Her er programmet for Folkefesten

Kl.12 Olav Rønneberg og Eila Aarthun Nord åpner familiearrangementet på Tollerodden, og DJ Edquist kjører igang ungdomsarrangement i Indre Havn.

Les også: De skal lede folkefesten på Tollerodden

Tollerodden:

- Larvik Barne- og ungdomsteater

- Fargespill

- Kulturskolen

- Scenegal

Les også: Her kan du lese om kandidatene

Kl.14.30 - Prisutdeling Skoleprisen

Indre Havn:

- Cecilia To

- Victoria Hovland

- Kamilla Isaksen og Signe Eidsheim

- Nikolai Lysnes

- Sneip

- Linnéa Lindvedt

- Regine Lund Kristensen

- Ina Halle Haugen

På vannet blir det fart og sprell fra Kvelde Vannskiforening og Larvik Seilforening.

Familiearrangementet avsluttes med en skikkelig meksikansk pinãta!

Kl.18 - Hege Voll Midtgaard åpner kveldsarrangementet

- Hedda Aronsen med band

Kl.18.30 - Prisutdeling Årets forening og Årets arrangement

- Bellman

Kl.19.30 - Prisutdeling Årets medarbeider

- Kompani Kontra

- Eirik Næss og Bison

Kl.20.45 - Årets fremsnakker

- The Løfters

Les også: I 10 store telt på Tollerodden skal det serveres gratis smakebiter på mat fra mange land

Ungdomsarrangementet i indre havn 12 - 19

Les også: Vil fylle indre havn med ungdom

Deltakere på scenen:

DJ Edquist

Cecilia To

Victoria Hovland

Kamilla Isaksen og Signe Eidsheim

Nikolai Lysnes

Sneip

Linnea Lindtvedt

Nora Regine Lund Kristensen

Ina Halle Haugen

Sofie Lysnes

Sophie Krüger

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.