Krigsdrama i Mikrobryggeriet

Milorg-ledelsen for Vestfold ledet flyslippopera-sjonene i krigens siste periode fra et borgjemt sted på Hvarneskollen. Til venstre ses våpeninstruktør og slippsjef Hans Russeltvedt fra Larvik.

Milorg-ledelsen for Vestfold ledet flyslippopera-sjonene i krigens siste periode fra et borgjemt sted på Hvarneskollen. Til venstre ses våpeninstruktør og slippsjef Hans Russeltvedt fra Larvik. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

I Per Nyhus’ lokalhistoriske minikåseri foran bildequizen på Mikrobryggeriet onsdag, skal det handle om guttane på skauen og om den kjente nødlandingen i Brunlanes.

DEL

Flyslippoperasjonene  i Vestfold ble ledet fra ei hytte langt inne på Hvarneskollen, også kalt ”Majorstua”. Den ble satt i stand for flere å siden og står fortsatt der den ble bygd i største hemmelighet under krigen. Til sammen tok Milorg i Vestfold imot 108 pakker og 400 containere fra 29 fly fram til slutten av april 1945.

Nyhus-bok: Med blikket mot havet i 11.000 år

En scene fra Arne Skouens filmdrama om nødlandingen i Brunlanes. Flykapteinen, Jack Kennedy (t.v.), spiller seg selv i filmen. Henki Kolstad (t.h.) har hovedrollen.

En scene fra Arne Skouens filmdrama om nødlandingen i Brunlanes. Flykapteinen, Jack Kennedy (t.v.), spiller seg selv i filmen. Henki Kolstad (t.h.) har hovedrollen.

Et fly som aldri kom fram med sin last var det som nødlandet i Brunlanes 21. april 1945. Flyet styrtet kloss ved låven til gården Eikvall, men i mellomtiden hadde de ti  amerikanerne om bord hoppet ut i fallskjerm. Og nå fulgte en febrilsk jakt på dem – tyskerne på den ene side og milorgfolk fra Brunlanes på den andre. Ni av de ti amerikanerne kom seg levende fra episoden. Den tiende hadde ikke fått klargjort fallskjermen og klamret seg til en kamerat idet han hoppet. Men rykket idet fallskjermen foldet seg ut ble for kraftig. Dermed glapp taket og han omkom i møtet med bakken..

Får litt ekstra på kjøpet

Filmskaperen Arne Skouen laget senere en spillefilm om dette dramaet, ”Nødlanding”, som hadde premiere i 1952. 

Send tekst og bilder «

Fortell om ditt arrangement eller om et arrangement du har vært på. Hjelp oss å være over alt!

Artikkeltags