Gå til sidens hovedinnhold

234 partier og valglister venter på velgere

Artikkelen er over 13 år gammel

234 partier og valglister venter på velgere 10. september. Av dette er åtte offisielle partier, ti registrerte partier og 216 valglister.

De offisielle partiene, som er stortingspartiene og Rød Valgallianse, stiller liste i alle fylker ved fylkestingsvalget sammen med Demokratene og Kystpartiet. Miljøpartiet De Grønne og Pensjonistpartiet deltar i de fleste fylkene.

Norges Kommunistiske Parti lever fortsatt og stiller liste ved fylkestingsvalget i fem fylker, mens Kristelig Samlingsparti har liste i sju fylker.

Det er i kommunevalget at valgfriheten er størst. Bygdelistene holder fortsatt stand, og det mangler heller ikke på felleslister av ulike slag. I hvilken kategori Dønna PositivitetsListe i Nordland kommer, er ikke like lett å se. I Kongsberg kan velgerne stemme på Folkevett, i Bærum på Folket og i Fredrikstad på Folkets Stemme, ifølge oversikten fra Kommunal- og regionaldepartementet.

I Modalen stiller Solrenningslista, mens Optimum er et alternativ i Namsskogan.

Felleslistene

Samarbeidsforholdene i kommunene er noe annet enn på landsbasis. De rødgrønne partiene følger ikke alle steder oppfordringen om å stå sammen også i lokalpolitikken.

Fremskrittspartiet er ingen populær listefelle, men i en av landets minste kommuner, Røst i Nordland, har Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre og Fremskrittspartiet funnet hverandre i listefellesskap.

RV og SV stilles fellesliste i Radøy, Nøtterøy, Meland, Bamble og Målselv. Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet samarbeider flere steder. SV og Sp har fellesliste i Bindal, mens Ap, Sp og KrF har fellesliste i Flå

Tre millioner velgere

Ved valget har 3.609.300 personer stemmerett. Om lag 280.000 av disse har innvandrerbakgrunn.

Ved valget i 2003 ble det valgt inn 11.138 kommunestyrerepresentanter. SV og Frp vant henholdsvis 369 og 470 representanter, mens Ap og Høyre mistet henholdsvis 566 og 533 representanter.

Kvinneandelen økte både i kommunestyrene og fylkestingene. Før høstens valg er rundt 36 prosent av kommunestyrerepresentantene kvinner, flest i Oslo med 44 prosent og færrest i Agderfylkene og Rogaland med henholdsvis 32 og 31 prosent.

I fylkestingene var økningen av kvinnelige representanter enda mer markant. I Oppland består fylkestinget av 51 prosent kvinner. Den laveste kvinneandelen er det i fylkestinget i Vestfold med 33 prosent. (ANB-NTB)